Ljiljana Smajlović ponovo predsednica UNS-a

Obraćajući se Skupštini nakon izbora Ljiljana Smajlović je rekla da se sloboda izražavanja ne sme trampiti za radna mesta jer to izaziva autocenzuru koja uzrokuje nepoverenje javnosti u slobodu štampe. Ona je dodala da će se UNS energično boriti protiv pomora lokalnih medija i da, kada je u pitanju donošenje Zakona o javnom informisanju i medijima, poslednja linija odbrane UNS-a je zahtev da lokalne samouprave izdvajaju minimalno 2 odsto budžeta za nezavisno projektno finansiranje medija.

Ljiljana Smajlović rođena je u Sarajevu 1956. godine, a 1977. diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Od 1978. do 1992. godine bila je zaposlena u sarajevskom Oslobođenju na poslovima skupštinskog izveštača, urednika Političke rubrike i dopisnika iz Brisela.

U januaru 1993. godine, po preseljenju u Beograd, zapošljava se u listu "Vreme" a 1997. postaje spoljnopolitički urednik magazina "Evropljanin", da bi 1999. godine prešla u "NIN", gde radi do 2005. godine, kada je imenovana za glavnu i odgovornu urednicu lista "Politika" (smenjena u oktobru 2008. godine).

Član je samoregulatornog Saveta za štampu i Komisije Vlade Srbije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji.

Govori engleski i francuski.

Dobitnica je nagrade UNS-a Dimitrije Davidović za 2007. godinu.

Izvor: UNS

Pogledajte još