Đilas uputio pismo ministarki zdravlja: Stidite se gospođo Dejanović!

0

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je danas u otvorenom pismu optužio ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović za loše stanje u zdravstvu i nestašicu insulina.

Đilas je istakao da ga je ministarka primorala da joj se obrati otvorenim pismo kako bi demantovao njene tvrdnje da je Apotekarska ustanova Beograd kriva za neštašicu insulina i zatražio od nje da se izvini zaposlenima u toj ustanovi i Beograđanima „zbog malteretiranja“.

„Za sve što se danas dešava i sa nestašicom insulina u Beogradu, kao i sa nestašicama mnogih lekova po bolnicama i domovima zdravlja, krivi ste isključivo vi, gospođo ministarko. Kako svih tih nestašica nije bilo prethodnih godina, nego su počele kada ste Vi promenili sistem nabavki?“, naveo je u otvorenom pismu Đilas.

Đilas je istakao da je ministarki zdravlja pisao još prošle godine i da je tada upozorio da državne apoteke ne mogu da budu konkurentne privatnim, posebno ne kada je odobreno izdavanje lekova na recept i u tim apotekama. Đilas je istakao da insulina nema u apotekama u Beogradu zato što se poštovao sistem javnih nabavki koji je uvela Đukić Dejanović i dodao da „po zakonu i mišljenju nadležnog ministarstva za lek koji ide u dalju prodaju nije potrebno raspisivati tender“.


Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović

Prema njegovim rečima, ministarka je obećala da će Apotekarska ustanova Beograd, kao i sve druge apotekarske ustanove, biti izuzete iz sistema javnih nabavki, ali da to obećanje nije ispunila.

„I danas, kada zbog poštovanja zakona u državnim apotekama u Beogradu nema insulina, napali ste te ljude da su krivično odgovorni i da iza svega stoji politika. Stidite se, gospođo Dejanović, jer u Apotekarskoj ustanovi Beograd od kad sam ja gradonačelnik nema ni 'p' od politike“, naveo je u otvorenom pismu prvi čovek Beograda.

Đilas je u pismu zapitao ministarku zdravlja da li će privatne apoteke „kada potpuno ili delimično unište državne“, odvajati sredstva za bebe, za zapošljavanje lekara i da li će zaposliti na hiljade onih koji danas rade u njima.

„Hajde malo ostavite politiku sa strane i pokušajte, koliko možete, da odgovorno obavljate funkciju na koju su Vas postavili građani Srbije, među njima i Beograđani koje ovako surovo maltretirate. Spreman sam da Vam u tome maksimalno pomognem“, napisao je Đilas.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.