Javnost u šoku: SPC na Saboru ne raspravlja o aferi Kačavenda?

Poslednja u nizu afera u koju je uključen Vasilije Kačavenda dogodila se pre dva dana, kad je objavljen video-snimak, napravljen tajnom kamerom, na kome se vidi kako se ovaj sveštenik ljubi u usta s dečakom.

Da rasprave neće biti, juče je indirektno potvrdio episkop bački Irinej, koji je izbegao da odgovori na pitanje novinara da li će jedna od tema Sabora biti i skandali u koje je upleten vladika Kačavenda. Irinej je samo rekao da se to kao tema pojavilo u nekim medijima, ali da niko zvanično iz Crkve tako nešto nije rekao.

- Novinaru jednih dnevnih novina saopštio sam dnevni red Sabora, ali on je dodao nešto na svoju ruku - rekao je episkop Irinej, odgovarajući na pitanje da li će na dnevnom redu Sabora biti i slučaj vladike Kačavende.

Još dva izvora "Kurira" u Patrijaršiji juče su rekla da Sabor SPC neće raspravljati o Kačavendinim skandalima, već da će na dnevnom redu biti samo izveštaji o radu Eparhije zvorničko-tuzlanske, u kojoj je ovaj vladika službovao, kao i radu svih drugih eparhija.

Kačavenda je penzionisan pre dva meseca, i to na lični zahtev, neposredno pošto je u javnost procurio snimak na kojem se strasno ljubi s nepoznatim mladićem. Pored pomenutog video-zapisa, u javnosti se pričalo da postoji i snimak na kojem se vladika Vasilije ljubi i mazi sa četvoricom mladića. Kad je Sinod SPC prihvatio Kačavendin zahtev za penzionisanje, on ga je uputio u muški manastir Šišatovac na Fruškoj gori. Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i dalje boravi u svom dvoru u centru Bijeljine.

Sveti arhijerejski sabor SPC juče je pozvao vlast u Srbiji i demokratske institucije Evrope da pomognu arhiepiskopu ohridskom Jovanu, koji je u zatvoru u Makedoniji.

- Arhiepiskop Jovan je, uz Vojislava Šešelja, čovek koji je u Evropi najduže u istražnom zatvoru. Utamničen je nepravedno, zdravlje mu je ozbiljno narušeno i drže ga u nečovečnim uslovima, a za danas je zakazano jedno od brojnih ročišta - rekao je vladika Irinej u Patrijaršiji.

Izvor: Kurir

Pogledajte još