MINISTARSTVO ZDRAVLJA I SPC: Važno je poštovati mere i tokom slava

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i patrijarh SPC Irinej pozvali su danas građane da se i u narednom periodu, prilikom krsnih slava, pridržavaju svih protivepidemijskih mera u cilju očuvanja javnog zdravlja i proslave ih tako da ne ugroze zdravlje i živote svojih najbližih.

Lončar i patrijarh Irinej razgovarali su danas u Patrijaršiji, a sastanku je prisustvovao i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, Lončar je patrijarha upoznao sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u zemlji, kao i pripremljenosti zdravstvenog sistema na novi pik koronavirusa.

Ministar je istakao da će zdravstveni radnici i ovoga puta učiniti sve da očuvaju zdravlje građana, ali da je neophodno da se poštuju mere kako bi se epidemija držala pod kontrolom, javlja Tanjug.

Patrijar Irinej je rekao da SPC i Ministarstvo zdravlja imaju isti cilj – zdravlje i dobrobit građana, koje je pozvao na solidarnost i jedinstvo.

Krsne slave su događaji koji simbolišu našu duhovnost, baštine tradiciju, okupljaju i čuvaju porodice, a danas, u vremenu epidemije, imaju i poseban značaj, jer načinom na koji se proslavljaju i obeležavaju direktno utiču na očuvanje javnog zdravlja.

U skladu sa tim, patrijarh Irinej i ministar zdravlja pozvali su građane da se u svakoj situaciji pridržavaju protivepidemioloških mera, a da krsne slave proslave na način kojim neće ugroziti zdravlje i živote svojih najbližih.

- Jer, slava je bogoslužbeni čin i radosno molitveno okupljanje, a ne povod za neumerenost ili, u sadašnjim uslovima, za okupljanje mnogih ljudi u zatvorenoj prostoriji nevelikih razmera - navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još