Počeo treći susret Nikolić - Putin

Na početku razgovora u užem sastavu, Putin je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Nikolićem, najavljujući da se razgovara o bilateralnim odnosima, regionalnim i medjunarodnim problemima.

On je kazao da su kontakti dve zemlje razvijeni i da Srbija i Rusija imaju zajedničke zanimljive projekte o kojima imaju priliku da razgovaraju danas.

"Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilaterlanim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme.. Naši uzajamni kontakti su u porastu, imamo više zanimljivih projekata i nadam se da ćemo o svemu tome da razgovoramo danas"
, rekao je ruski predsednik.

Nikolić je kazao da su odnosi "sve bolji" i da "idu uzlaznom linijom", čemu doprinose i njihovi kontakti i kontakti njihovih saradnika. "Srbija je izuzetno zadovoljna odnosima s Rusijom. Uvek može bolje, ali Srbija je zahvalna zato što je Rusija u problemu Kosova na pravoj strani, na strani međunarodnog prava", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije podsetio je da je Srbija počele pripreme za izgradnju gasovoda Južnog toka kroz Srbiju i pozvao Putina da poseti Srbiju do kraja godine.

Nikolić i Putin su potom nastavili razgovor u širem sastavu delegacija, nakon čega će potpisati deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje. Ta deklaracija definiše ključne principe na kojima će se zasnivati buduća saradnja.

Dvojica predsednika će potom dati izjave za novinare, čime će biti završena Nikolićeva poseta Rusiji.

U srpskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

Sa ruske strane u razgovorima u Putinovoj rezidenciji "Bočarov Ručej" učestvuju i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i pomoćnik predsednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

Nikolić je jutros obišao nekoliko objekata u Olimpijskom parku kod Sočija, gde će naredne godine biti održana Zimska olimipijada.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je uoči današnjeg sastanka izjavio da dve države tradicionalno blisko i prijateljski saraduju i posebno istakao znacaj Deklaracije o strateškom partnerstvu koja ce biti potpisana u Sočiju.

Predsednik Srbije je tokom 2012. dva puta posetio Rusiju, a dvojica lidera su više puta kontaktirala i telefonom.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još