PREDSEDNIK PUTIN OTVORIO NAJVEĆI PANORAMSKI TOČAK U EVROPI: Moskva slavi 875. rođendan

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima i gostima Moskve 875. rođendan ruske prestonice.

- Srećan praznik, srećan Dan Moskve, srećan 875. rođendan naše prestonice. Ponosimo se Moskvom, volimo ovaj grad sa njegovom veličanstvenom istorijom i savremenim, dinamičnim, užurbanim ritmom života, sa lepotom prijatnih parkova, prolaza i ulica i sa bogatstvom poslovnih i kulturnih događaja - rekao je Putin u parku "Zarjađe", gde učestvuje u prazničnim događajima povodom obeležavanja Dana grada.

On je istakao da je Moskva u sebi objedinila vekovnu mudrost i energiju mladosti, svoju slavnu istoriju i najnaprednija rešenja nove ere visokih tehnologija.

Putin je u režimu video-konferencije iz moskovskog parka "Zarjađe" otvorio panoramski točak "Sunce Moskve" u izložbenom kompleksu VDNH.

Sa visinom od 140 metara, to je najveći panoramski točak u Evropi i jedan od najviših u svetu. Do danas je najveći panoramski točak u Evropi bilo "Londonsko oko" u centru Londona, visine 135 metara.

"Sunce Moskve" ima 30 zatvorenih kabina, od kojih svaka ima kapacitet do 15 mesta. U kabinama postoji video-nadzor, dugme za vezu sa operaterom i klima. Pet kabina ima providan pod.

Ovog vikenda, 10. i 11. septembra, Moskva proslavlja 875. rođendan. Tim povodom stanovnike i goste ruske prestonice očekuju brojni kulturni i zabavni događaji.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još