Merkelova sprečava trgovinski rat između EU i Kine

Nemačka će insistirati na intezivnim pregovorima između EU i Kine kako bi se našlo rešenje što je pre moguće“, rekla je Merkelova u Berlinu u razgovoru sa kineskim premijerom Li Kećijangom.

Evropska komisija optužuje Kinu da drži previše nisku cenu solarnih panela i opreme za mobilnu telefoniju, koji su preplavili evropsko tržište i time nanose štetu proizvođačima iz Evrope.

Zbog toga u Komisiji predlažu uvođenje posebnih poreza od 47 odsto na kineske solarne panele, dok će za sektor telekomunikacija tek izneti predlog.

Kineski premijer oštro je kritikovao takav pristup EU navodeći da "šalje pogrešan signal" jer Kina želi da se bori protiv protekcionizma.

Snažno se protivimo takvoj odluci. Nadamo se da EU neće upotrebiti mere protekcionističke politike zarad tako slabog razloga", rekao je Li.

Privreda EU najveće je po snazi tržište sveta, a Kina je drugi najveći poslovni partner, odmah iza SAD. Trgovinska razmena između EU i Kine prošle godine iznosila je 430 milijardi dolara. Solarni paneli čine sedam odsto ukupnog kineskog izvoza u EU.

Izvor: Beta, Blic

Pogledajte još