Pejpal je super, sve dok ne dođete do carinika

Ne samo da je naručivanje neuobičajenih stvari zbog svega ovoga postalo problematično za stidljive, nego je i procedura do te mere otežana, da i oni koji su godinama kupovali putem neta razmišljaju da prestanu.

''To je bio jedini način da uštedimo novac, ali ako nam sada i za pošiljke male vrednosti traže da plaćamo PDV, ležarinu na carini, dobijanje obaveštenja, da odlazimo u poštu u Savskoj, čekamo u redovima, da pred nama otvaraju pakete i još nam to i naplate - ja prvi više neću kupovati na ovaj način'' kaže Milovanović.

On je pre mesec dana naručio iz Kine jeftinu futrolu za mobilni telefon. Kada je futrola prošla sve takse, poskupela je trostruko.

''Preko Pejpala platio sam futrolu 0,99 dolara, tj. 85 dinara, s tim da je dostava bila besplatna. Kada je pošiljka stigla u poštu, carinici su procenili da ona vredi 850 dinara, jer su videli negde da toliko košta kod nas posle marže od 600 odsto, i naplatili su mi PDV 170 dinara plus 111 dinara troškove obaveštavanja i otvaranja paketa. Ukupno me je futrola izašla 366 dinara'' objašnjava Milovanović (28).

U Carini objašnjavaju da carinarnica ima pravo da ospori prijavljenu vrednost i da je utvrdi na osnovu ostalih metoda u zavisnosti od raspoloživih podataka.

''Jedna od metoda je upoređivanje vrednosti istovetne ili slične robe uvezene u približno isto vreme na teritoriju Republike Srbije'' objašnjavaju.

Izvor: 24sata

Pogledajte još