PROVERITE PRTLJAG PRE POLASKA NA MORE: Saznajte šta vam sve mogu oduzeti carinici prilikom prelaska granice

GRČKA

Tako u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije jer nismo članica EU, ali možete poneti do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce.

Prema podacima sa sajta Uprave carina Srbije, što se tiče voća i povrća u Grčku je dozvoljeno uneti do 5 kilograma ukupno. Lekove možete poneti ali samo za lične potrebe i dokumenta kao što je preporuka lekara.

Najveću pažnju treba obratiti na akciznu robu, odnosno cigarete i alkohol. Tako ako dolazite drumom dozvoljen je unos 40 cigareta ili 20 cigarilosa (do 3 grama po komadu). Možete uneti 10 cigara ili 50 grama duvana. Važno je znati da nije dozvoljeno kombinovanje pa tako ako unosite cigarete, ne možete i duvan, cigarilose ili cigare.

Ali ukoliko dolazite avionom ili pomorskim saobraćajem, onda je dozvoljen unos 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje.

Možete uneti 1 litar pića sa udelom alkohola većim od 22 odsto ili 2 litre alkohola sa manjim udelom od 22 odsto. Takođe, možete uneti i 4 litre vina ili 12 litara piva.

CRNA GORA

Što se Crne Gore tiče, možete uneti proizvode za ishranu dece i dijetetsku hranu koju jedete iz medicinskih razloga, ali pod uslovom da nisu potrebni posebni uslovi čuvanja, da su deklarisani i neoštećene ambalaže.

Kombinovane i ostale hrana koja je u originalnoj ambalaži a ne zahteva poseban režim čuvanja do 1 kg. Voća i povrća, sem krompira, možete uneti do 5 kilograma a sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa u zrnu i čajeva do 1 kilogram.

Što se tiče alkohola, možete uneti samo litar žestokog pića u originalnoj ambalaži, 2 litre vina a ostalih pića do 5 litara, isto kao i originalno ambalažirane vode. Crnogorci dozvoljavaju unos 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250g duvana.

TURSKA

Što se Turske tiče, tu se propisi razlikuju u odnosu na obližnje zemlje a prema podacima sa sajta Uprave carina, čini se da Turci mnogo liberalniji prema duvanskim proizvodima i hrani, ali su strožiji što se tiče alkohola.

Tako u Tursku možete uneti 200 cigareta i 5 cigarilosa i 10 cigara i 200 grama duvana za pušenje. Ili 200 grama duvana za žvakanje ili 200 grama duvana za nargilu ili 50 grama duvana za šmrkanje.

Međutim, što se tiče alkohola dozvoljen je unos flaše od 1 litar ili 2 flaše od 750 mililitara.

Zanimljivo je da su naglašena i ograničenja što se tiče unosa parfema pa je dozvoljeno 3,5 flašice od kojih svaka može imati maksimalno 120 militara, ali i 4 poklona vrednosti do 300 evra. Ako se radi o putnicima koji imaju do 15 godina, onda taj poklon ne može da prelazi vrednost od 145 evra.

U Tursku možete da unesete 5.1 kg kafe, 1 kg instant kafe, 500 grama čaja, 1 kg čokolade i 1 kg proizvoda na bazi šećera.

Što se tiče lekova, možete uneti količinu potrebnu za terapiju i to za 6 meseci, ali uz potrebnu dokumentaciju kao što je potvrda lekara.

Treba obratiti pažnju da Turci imaju i stroge izvozne propise, pa tako ne možete ni izneti iz zemlje sve što hoćete. Što se tiče duvanskih proizvoda, možete izneti 2 kilograma ili 3 kartona lokalnih duvanskih proizvoda, 5 kilograma alkoholnih pića ili 12 flaša rakije ili drugih lokalnih pića i hrane u vrednosti do 100 turskih lira, s tim što ti proizvodi ne smeju prelaziti težinu od 5 kilograma.

Možete izneti poklona u vrednosti do 5.000 turskih lira, a ako se iz zemlje iznose pokloni u većoj vrednosti potrebna je potvrda da je obavljena zamena strane valute u iznosu većem od 5.000 turskih lira.

Treba obratiti pažnju da je zabranjeno iznositi antikvitete, žitne proizvode, čaj, kakao, kafu i začine

HRVATSKA

Što se Hrvatske tiče, ljubitelji duvana će morati da izaberu između jednu od sledećih opcija a to su 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara ili
250 grama duvana za pušenje.

Hrvati su nešto liberalniji što se tiče vina, kog možete uneti 5 litara i piva (16 litara). Što se tiče drugih alkoholnih pića, dozvoljen je litar sa udelom alkohola većih od 22 odsto ili dve litre sa manjim udelom od navedenog.

Kao i kod Grka, u Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja van EU ali možete da unesete do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 gr kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta.

Takođe, u ličnom prtljagu možete uneti hleb, kolače, keks, čokoladu i slatkiše.

Što se tiče svežeg voća i povrća fitosanitarnoj inspekciji ne podležu količine do 5 kilograma.

Dozvoljen je unos lekova potrebnih do mesec dana, uz medicinsku dokumentaciju a specifično je to što lekovi koji sadrže drogu mogu biti uneti u količini potrebnoj za 5 dana.

BUGARSKA

Bugari imaju specifična pravila što se tiče unošenja alkoholnih pića, pa tako možete uneti 1 litar pića sa alkoholnim sadržajem više od 22 odsto, 2 litra alkohola sa alkoholnom sadržinom ispod 22 odsto, 4 litre vina ili 16 litara piva. Međutim, važno je znati da ukupan zbir procenata alkohola ne može da pređe 100 odsto, što ne važi za vino i pivo.

Što se tiče duvanskih proizvoda možete pojedinačno uneti 200 komada cigareta ili 50 komada cigara, ili 100 komada cigarilosa ili 250 grama duvana.

Što se tiče hrane, i tu važe specifična pravila pa s obzirom da Srbija nije u EU, zabranjeno je unošenje mesa i mesnih proizvoda, kao i robe koja sadrži meso a isto važi i za mleko i mlečne proizvode.

Dozvoljen je unos 2 kg hrane za odojčad i posebne hrane iz zdravstvenih razloga, 20 kg ribe uključujući rakove i mekušce, 2 kg živih školjki, rakova, meda i drugih prehrambenih proizvoda životinjskog porekla.

Ukoliko ne sadrže meso, nema ograničenja za hleb, čokoladu, slatkiše, dodatke ishrani, masline, instant supe... Dozvoljen je uvoz do 2 kilograma krompira, povrća i nekih vrsta voća. Detaljnije podatke i kompletan spisak proizvoda koji možete uneti u Bugarsku i druge zemlje možete pogledati ovde.

Lekove možete uneti za lične potrebe i to količinu za najduže 2 meseca uz posedovanje potrebne medicinske dokumentacije. Lekovi koji sadrže opojna sredstava ne mogu se unositi.

Zanimljivo je da u svim navedenim zemljama možete uneti do 10.000 evra bez posebne dokumentacije, sem u Tursku. Unos turskih lira i strane valute u tu zemlju nije ograničen, ako niste njen državljanin, ali putnici moraju da prijave strani novac kako ne bi imali probleme pri izlasku iz zemlje.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Pixabay.com

Pogledajte još