Posle sprečavanja šverca gumica: Zaplenjeno dve tone falsifikovanih delova za papuče!

Nakon prošlonedeljnog podviga tokom kog su sprečili kinesku državljanku da u Srbiju prošvercuje čak 6.400 paketa gumica za narukvice, domaći carinici su postigli novi uspeh, ovog puta u Novom Sadu.

Kontrolom pošiljke za uvoznika iz Beograda, carinici su na Železničkoj stanici u Novom Sadu otkrili 60.000 gornjih delova za papuče, teških gotovo dve tone, za koje postoji osnovana sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine robne marke "adidas".

Uprava carina je saopštila danas da je prekršaj otkriven u ponedeljak, kada su carinici primetili da je prijavljeno više robe nego što se nalazi u pošiljci, pa su naložili da se roba istovari kako bi je detaljno pregledali.

Pregledom je ustanovljeno da se u kontejneru nalazi 30.000 pari gornjih delova za papuče za koje se osnovano sumnja da su falsifikovani i da je time povređeno pravo intelektualne svojine robne marke "adidas".

Nije neuobičajeno da se roba koja povređuje pravo intelektualne svojine uvozi u delovima, da bi se potom spajala u gotov proizvod u nekoj od lokalnih manufaktura, navedeno je u saopštenju. Carinski službenici su se sa takvim slučajevima sretali u više navrata, a jedan od poznatijih je i otkrivanje magacina sa robom i mašinama za krivotvorenje na Ledinama 2010.

Tada je, u zajedničkoj akciji sa policijom, u tom magacinu pronađeno oko 6.500 pari patika sa više stotina hiljada znakova robne marke "najk" (Nike), spremnih za lepljenje i šivenje na patike, kao i sedam za taj posao neophodnih mašina sa svim pratećim alatima.

Izvor: Radio 021

Pogledajte još