Nikolić: Ekonomija prioritet u saradnji Srbije i Ukrajine

"Razgovarali smo o velikom broju pitanja bilateralnog, regionalnog i međudržvnog karaktera i konstatovali da je dijalog na svim nivoima znatno unapređen", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Janukovičem.

Nikolić je ukazao da visoki gost iz Ukrajine boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji u istoriji bilateralnih odnosa dveju država.

Kako je rekao, između dve zemlje danas je potpisano više sporazuma, kao i zajednička izjava u kojoj su proklamovani pravci saradnje dveju država.

"I Srbija i Ukrajina su starteški opredeljene ka EU. Prioritetni ciljevi naše saradnje u budućnosti biće sektori energetike, saobraćja, mašinogradnje, poljoprivrede i grđevinarstva", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je zahvalio Janukoviču na principijelnom stavu zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Ocenivši da su veze između dve države istorijske i tesne, Janukovič je ukazao da postoji "neiskorišćeni potencijal za ekonomsku saradnju", kao i da je u planu održavanje ukrajinsko-srpskog biznis foruma u Srbiji.

Taj forum bi trebalo da doprinese razvoju ekonomske saradnje i da pomogne preduzetnicima iz obe zemlje. Predsednici su najavili da će u okviru Mešovite međuvladine komisiji biti razrađeni dalji pravci ekonomske saradnje. Nikolić i Janukovič su se složili da će saradnju unapređivati i u okviru ukrajinskog predsedvanja OEBS ove godine, odnosno srpskog 2015. godine.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još