Pesma Laze Kostića „Među javom i med snom“ prevedena na kineski

0

Povodom 150. Godišnjice od nastanka, pesma Laze Kostića „Među javom i med snom“ prevedena je na kineski jezik. Prevod jednog od najpoznatijih dela srpskog pesništva nastao je kao plod saradnje Fondacije „Laza Kostić“ iz Beograda i Kineskog međunarodnog radija u Pekinu.

Prevodilac je Džao Peng, novinar i prevodilac, rođen 1982. godine u Pekingu. Završio je studije na Katedri za srpskohrvatski jezik Pekinškog univerziteta 2004. godine, koje je upisao 1999. godine, kao lični odgovor na bombardovanje kineske ambasade u Beogradu.

Boravio je u Srbiji, od 2002. do 2003. godine, na godišnjem usavršavanju na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Preveo je roman „Istoku na zapad, bivšeg ambasadora Srbije u Kini, Miomira Udovičkog. Učestvovao je 2012. godine u priređivanju Kinesko – srpskog rečnika, u okviru akademskog projekta Pekinškog univerziteta za strane studije.

Tokom leta, Fondacija „Laza Kostić“ planira da predstavi stvaralaštvo Laze Kostića u Pekingu. O njegovom stvaralaštvu, kineskoj publici govoriće Branislava Žujović iz Subotice, profesor književnosti i koordinator Fondacije, koja je i organizovala prevođenje pesme.

Izvor: Subotica.com, Kineski međunarodni radio

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.