Danas u Briselu nastavak pregovora o telekomunikacijama

Ljajić je agenciji Beta rekao da je to najverovatnije poslednja šansa da se dođe do dogovora.

“Verujem i nadam se da ćemo postići rešenje koji će biti prihvatljivo za sve i održivo”, kazao je Ljajić.

Ukoliko danas delegacije Beograda i Prištine ne postignu dogovor, to će biti konstatovano na sastanku premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića 20. juna, rekao je ministar. Današnji sastanci će biti na ministarskom nivou.

Prvo će se odvojeno sastati delegacije Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima, a zavisno od toga razgovaraće i međusobno.

Ljajić je ranije rekao da je Beograd spreman na dogovor, da čini sve da dode do resenja, čak i uz bolne ustupke, jer je sredina juna krajnji rok za početak primene briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Nije nam nikakav interes da ovo zadržimo kao nerešeno pitanje, ali očekujemo i da prištinska strana učini ustupke"
, rekao je Ljajić.

Ministar je ranije rekao da Srbija insistira na tome da ona od Međunarodne telekomunikacione unije traži trocifreni pozivni broj koji će ustupiti Kosovu, ali Priština na to ne pristaje, već hoće da sama podnese zahtev i da je Srbija u tome ne ometa, ili da eventualno neka treća zemlja iz EU podnese zahtev u ime Kosova, takođe bez protivljenja Srbije.

S druge strane, prištinska strana odbija i dalje da Telekomu Srbije obezbedi licencu za mobilnu telefoniju na teritoriji Kosova.

Izvor: beta

Pogledajte još