DOBRA VEST IZ BRISELA: Srbija uskoro na "zelenoj listi" zemalja za ulazak u EU?

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u zemlji, možemo da vidimo Srbiju na listi država kojima će biti dozvoljena putovanje u EU na osnovu predloženih kriterijuma, poručeno je danas u Evropskoj komisiji.

Povodom predloga Komisije, koji će do kraja maja razmotriti zemlje članice, o ublažavanju trenutnih ograničenja za nebitna putovanja u EU, posebno za vakcinisane građane trećih zemlja, u Briselu su imali dobru i lošu vest za građane Srbije.

U Komisiji napominju da će se "kriterijum vakcinacije", odnosno otvaranja granica za one revakcinisane protiv kovid-19, odnositi samo na vakcine koje su prepoznate od strane Evropske agencije za lekove ili kao "hitne" odobrene od strane Svetske zdravstvene agencije.

- Sputnjik i Sinofarm nažalost nisu na tim listama, što znači da građani Srbije koji su primili te vakcine, neće biti u mogućnosti da uđu u EU na osnovu 'vakcinacionog kriterijuma' - objašnjavaju u Komisiji.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da postoji i drugi, tzv. "epidemiološki kriterijum", koji će biti "primaran" kada je u pitanju ukidanje restrikcija na putovanja u EU, a za koji se Srbija uveliko kandiduje.

- Drugi put do ukidanja restrikcija na ulazak u EU je lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba - naveli su u Evropskoj komisiji, prenosi Tanjug.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemlja kojima je odobren ulazak u EU, uskoro "značajno proširiti" i da bi na njoj svakako trebalo da se nađe Izrael, ali i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Očekuje se da će zemlje članice EU do kraja maja razmotriti predlog Komisije i usvojiti novu, "proširenu" listu zemalja za čije će građane biti otvorene granice EU, uz eventualno poštovanje mera pri ulasku kao što je negativan test.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: IlustracijaPexels.com

Pogledajte još