Đukanović: Uskoro ću doći u Beograd

Đukanović je posle razgovora s evropskim komesarom Štefanom Fileom o pospešenju pregovora Crne Gore o članstvu u EU, posebno u vladavini prava, podvukao da često razgovara s kolegama u Beogradu i prenosi iskustva Podgorice u tom procesu.

"Zadovoljstvo mi je da mogu da kažem da nije potrebno nikog ubeđivati, jer mi se čini da su sve vlade u regionu vrlo ubeđene u to da je naša zajednička budućnost u ujedinjenoj Evropi", istakao je Đukanović.

Đukanović je ocenio da "kapitalnu važnost ima to što je došlo do dogovora između Srbije i Kosova" i dodao da "Srbija, kao najveća zemlja regiona danas svojom veličinom, svojom snagom i energijom, može da pruži dodatni podstrek dobrom tempu koji bi region trebalo da ostvari u narednom razdoblju".

Prema Đukanovićevim rečima, "i dalje se u regionu i svuda rvu dve suprotstavljene politike-jedna demokratska, proevropska, evro-atlantska i druga koja ostaje dosledna u tumaranju balkanskim bespućima".

Đukanović je rekao da zato misli da je važno da sve što se radi s bilo koje adrese, "a pre svega evropske, koja ima interes da integriše ono što su evropski potencijali u cilju evropske konkurentnosti na globalnoj pozornici, bude to da pomognemo tim proevropskim vladama u regionu da opstanu na toj usmerenosti".

Premijer Crne Gore primetio je da je oduševljenje za ulazak u Evropsku uniju zbog globalne krize počelo da jenjava i na Balkanu, zaključivši da je "veoma važno da se daju dobri impulsi tom pokretu na Zapadnom Balkanu".

Đukanović je naglasio da je za zemlje Zapadnog Balkan mnogo važnije da se uključe u Evropsku uniju nego što je to, recimo, slučaj s Islandom koji je obustavio pregovore o članstvu s EU.

(Izvor: Agencije, Blic)

Pogledajte još