Putin ne isključuje slanje novih pošiljki oružja Siriji

"Ako zaključimo te ugovore, onda ćemo ih i ispoštovati", istakao je Putin i dodao - "mi oružjem snabdevamo legitimnu vladu Sirije, u skladu sa pravno obavezujućim ugovorima", prenela je agencija AFP.

Predsednik Rusije je, takođe, Zapadu poručio da bi slanje oružja sirijskim pobunjenicima moglo jednog dana da im se "obije o glavu".

Lideri osam najrazvijenijih zemalja su, u završnom saopštenju po okončanju samita, pozvali na prekid krvoprolića i održavanje mirovnih pregovora u Ženevi što je pre moguće, ali nisu direktno pomenuli Bašara al-Asada.

"Snažno podržavamo odluku da se što pre u Ženevi održi planirana konferencija na temu Sirije", naveli su lideri G8 i pozvali na postizanje sporazuma o prelaznoj sirijskoj vladi, "koji bi bio postignut uz pristanak obe strane u sukobu".

Najveće svetske sile su, takođe, pozvale sirijski režim i opoziciju da se "obavežu na uništavanje i proterivanje iz Sirije svih organizacija i pojedinaca povezanih sa Al-Kaidom, kao i bilo koji drugih snaga povezanih sa terorizmom".

Izvor: Tanjug

Pogledajte još