Srpski nacionalni ponos ekstremno nepopularan u Rusiji

0

Srbija se sprema da strategijski izvozni ekskluzivitet u Rusiju, umesto na izvoz hrane, "spiska" na jednokratan izvoz "Fijatovih" automobila, iako je tamo tražnja za njima ravna besmislu, upozorava Glas Rusije.

„Fijatova“ vozila prošle godine doživela su fijasko veka na ruskom tržištu. Zajedno sa „Krajslerom“, udeo „Fijata“ na tržištu Rusije je tek 0,29 odsto! Cela grupa „Fijat – Krajsler“ u Rusiji je za godinu dana prodala samo 215 „fijata 500“.

„Ekstremno nepopularan“, glavni je opis svakog „Fijatovog“ modela u Rusiji, a upravo je beznačajna tražnja za njihovim modelima i brendovima koje kontrolišu, primorala „Fijat“ da prekine zajedničko ulaganje sa „Solersom“ u ovoj zemlji, navodi Glas Rusije.

Kompanija je zatim sklopila novi ugovor sa „Sberbankom“ o izgradnji postrojenja u okolini Sankt Peterburga, ali za proizvodnju džipova adaptiranih za rusko tržište.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučuć, u intervjuu „Ansi“ je ponovio da je izvoz 10.000 „Fijatovih“ automobila iz Kragujevca u Rusiju tek prvi kontigent i da tu kvotu smatra samo početkom. Ali, komentariše Glas Rusije, on u izlivu optimizma ni italijanskoj ni srpskoj javnosti nije saopštio kako stvari zaista stoje.

Prema pisanju „Ekonomista“, od marta prošle godine neki od modela i brendova „Fijat – Krajslera“ treba da budu sklapani u pogonima ZIL-a, nedaleko od Moskve. Radi se pre svega o sportskim vozilima, a možda će biti sklapani i laki kamioni.

I tako, dok se sprema izvoz „Fijatovih“ modela, Srbija nema objedinjenu ponudu domaćih poljoprivrednih proizvoda za rusko tržište – zaključuje Glas Rusije.

Izvor: Vesti online

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.