Velja Ilić obećava će spasiti hrast (VIDEO)

I - da će trasa puta biti izmenjena.

Snimak je napravljen u nedelju popodne, kada je ministar obišao okupljene građane u selu Savinac, kod Gornjeg Milanovca, koji svakodnevno obilaze i svojim telima brane hrast od rušenja, pišu "Novosti".

"Ministar Ilić nam je rekao da ukoliko stručnjaci kažu da je izvodljivo da hrast ostane na svom mestu, tako će i biti. Bitno je, naglasio je, da bezbednost na budućem putu ne bude ugrožena"
, kazao je Bojan Milovanović iz gornjomilanovačkog NVO „Optimist“, koji svakodnevno organizuju posete hrastu i proteste za odbranu.

"Proveli smo u razgovoru više od 40 minuta i odgovarali smo ga od ideje presađivanja hrasta, jer posao mnogo košta a ne garantuje da će drvo ostati u životu. Nadam se da smo uspeli. Uostalom naš snimak govori sve. Ne odustajemo od naše borbe za hrast", navodi on.

Projektanti, po saznanju "Novosti", ističu da je tehnički izvodljivo da trasa bude izmenjena, ali je pitanje kako će se rešiti eksproprijacija.

Ukoliko dođe do izmeštanja puta, potrebno je otkupiti novu zemlju. A na drugim mestima na ovoj deonici radovi napreduju, a jedino se i ne rešava potez oko starog hrasta.

I ranije je iz Instituta za šumarstvo stizala preporuka da bi hrast trebalo sačuvati kao prirodna retkost ne samo u Srbiji, već i u svetu. Zaposleni u Institutu su davali predlog da trake u jednom smeru prolaze tridesetak metara iznad, a u drugom pravcu ispod hrasta, koji bi tako postao i turistička atrakcija.

Stav Zavoda za zaštitu prirode Srbije je da stablo hrasta u Savincu treba sačuvati, zbog prirodnih vrednosti i kulturološkog značaja budući da je reč o stablu koje je i "zapis". Stablo hrasta nema status zaštićenog prirodnog dobra, jer Zavod nije dobio predlog za stavljanje pod zaštitu.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još