Prava kazna za silovatelje - hemijska kastracija

Nedavno orgijanje Z. V. (24) nad dvostruko starijom Beograđankom još jedna je potvrda da se postojeći mehanizmi nisu pokazali naročito efikasnim kada je u pitanju ova vrsta krivičnog dela. Osumnjičeni je sa 15 godina osuđen zbog silovanja na pet godina zatvora, a zločin je ponovio tri godine kasnije, kada je pušten na vikend.

Dušan Davidović, direktor Centra za prevenciju kriminaliteta i saradnik Instituta za kriminološka istraživanja, iznosi za „Blic“ da istraživanja ukazuju na to da su silovatelji uglavno neizlečivi povratnici.

"Kaznena politika sudova nije adekvatna. To je evidentno jer su gotovo svi silovatelji povratnici. Mora da se razmišlja o drugačijim metodama kao što su hemijska kastracija i da se nadgledaju posle odslužene kazne",
kaže Davidović.

On napominje da boravak silovatelja u zatvoru mnogo košta državu i da je zato hemijiska kastracija bolje rešenje.

Sudija Višeg suda u Beogradu Zoran Tatalović takođe smatra da bi zakonom mogla da se uvede hemijiska kastracija za silovatelje koji su višestruki povratnici.

"Klasične kazne u takvim slučajevima nisu imale efekta. Kaznena politika mora da se pooštri", ističe Tatalović, koji je u Srbiji prvi izrekao kaznu od 40 godina za silovanje i ubistvo.

Advokat Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović kaže da su 2012. zbog silovanja sudovi u Srbiji izrekli 67 osuđujućih presuda.

"Na zatvorske kazne osuđene su 64 osobe, u jednom slučaju je izrečena uslovna kazna, a dvojici maloletnika vaspitne mere. Ništa manji problem nije i kod drugih krivičnih dela protiv polne slobode. Na primer, za nedozvoljene polne radnje gde su žrtve deca, osim zatvorske, predviđena je i novčana kazna. Tražili smo da se takvo rešenje izbaci iz našeg Krivičnog zakonika, ali naš predlog nije prihvaćen", naglašava Vanja Macanović.

Ona dodaje da se zalažu da se u krivičnom zakonodavstvu izmeni definicija krivičnog dela silovanja.

"Po Krivičnom zakoniku silovanje postoji ako je protiv žrtve upotrebljena sila ili ozbiljna pretnja. Mi se sa još 33 države zalažemo da se ovo delo definiše prema međunarodnim standardima", objašnjava Macanović.

„Blicovi“ sagovornici naglašavaju da što pre treba početi s primenom Marijinog zakona, koji je Skupština usvojila u aprilu, a predviđa i praćenje silovatelja.

"Marijin zakon sadrži dobra rešenja", kaže Macanović.

Izvor: Blic

Pogledajte još