Pobedite depresiju prirodnim putem

Vežbajte

Iako možda nekada nećete želeti da ustanete iz kreveta, a kamoli da vežbate, to je jedan od najboljih načina da se razmrdate i oslobodite stresa, ljutnje, a i kilograma. Potrudite se da u toku dana uradite bar neku vežbu.

Jedite redovno i zdravo

Teško je jesti zdravu hranu u teškim trenucima, naročito jer tada pribegavamo hrani za utehu. Međutim, redovni i zdravi obroci kao što su proteini, zdrave masti, voće i povrće, snabdevaju vaš mozak prirodnim supstancama koje su dobre u borbi protiv depresije. Hrana sama po sebi može biti lek, naročito ako je zdrava i ako je kombinujete sa vežbanjem.

Vodite dnevnik

Kada ste u depresiji, nije vam ni do čega a naročito do razgovora o tome kako se osećate. Niko ne može u potpunosti da vas razume, a ponekada ni vi ne možete da obasnite tačno kako se osećate. Pokušajte da stavite na papir svoje misli i osećanja i tako shvatite sta se zapravo dešava i kako da se izborite sa tim.

Riblje ulje

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju su se pokazale kao dobre u borbi protiv depresije. Tablete koje sadrže riblje ulje su povezane i sa prevencijom dijabetesa i srčanih oboljenja, kao i poboljšanjem metabolizma i raspoloženja.

Izbegavajte šećer i prerađene ugljene hidrate

Šećer i ugljeni hidrati su loši ne samo za depresiju jer utiču na raspoložene i hormone, već i za vašu kilažu i kožu. Kada iz ishrane izbacite šećer i ugljene hidrate, telo i um će vam biti zavalni.

Ne povlačite se u sebe

Kada ste u depresiji, nemate želju da budete u društvu i želite da budete sami. Međutim, samoća samo povećava depresiju. Provođenje vremena sa nekim može vam pomoći da se bolje osećate.

Depresija je ozbiljno zdravstveno stanje koje ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ukoliko primetite znake depresije koji traju duže od dve nedelje, pokušajte da primenite neke od gore navedenih saveta.


B92

Pogledajte još