Zabeležena crna rupa koja guta sve pred sobom (FOTO)

0

Dva internacionalna tima astronoma su uz pomoć moćnog teleskopa u Čileu fotografisali spektakularan prizor ogromne crne rupe koja guta sve pred sobom.

Fotografije je napravio najveći teleskop na svetu „ALMA“ u Čileu, a astronomi kažu da su pukim slučajem gledali dotičnu crnu rupu u trenutku dok je proždirala veliku količinu materije oko sebe.

Crne rupe velike mase se nalaze u centru skoro svih galaksija u Univerzumu, a naučnici kažu da su ova misteriozna tela u dalekoj prošlosti bila znatno aktivnija nego danas.

Crne rupe bi u sebe uvukle ogromne količine okolne materije, a nakon nekog vremena bi materiju u mlazevima izbacivale u svoje okruženje u velikoj meri utičući na evoluciju galaksija.

Grupa naučnika u Čileu je posmatrala crnu rupu pod imenom „PKS 1830-211“ kada su shvatili da se nešto čudno dešava:

„Posmatrali smo „PKS 1830-211″ iz nekog drugog razloga, a onda smo primetili promene u boji i intenzitetu na slikama gravitacionog polja“.


Foto: Nasa

„Pažljivim proučavanjem smo shvatili da prisustvujemo trenutku kada crna rupa u sebe uvlači, guta okolnu materiju“, rekao je Sebastijen Muler.

„I dalje postoji mnogo toga što možemo da naučimo o crnim rupama i njihovom ponašanju, a novi rezultati prikupljeni ALMA teleskopom svakako pomažu u tom procesu“.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.