JAVNOST IZNENAĐENA OBJAVOM PREMIJERA: Emirati predstavili prvu ženu koja će pohađati obuku za astronaute (VIDEO)

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju veoma ambiciozan svemirski program, a javnost je ostala iznanađena objavom da je jedan od dva kandidata koji započinju obuku za astronaute u saradnji sa Američkom svemirskom agencijom NASA – žena.

Imena dva naredna polaznika obuke za astronaute objavio je Muhamed bin Rašid el Makdum, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tako će Nora el Matruši biti prva kandidatkinja iz jedne arapske države koja će proći obuku za putovanje u svemir.

El Matruši i njen kolega Muhamed el Mula izabrani su među 14 kandidata koji su ušli u uži izbor u kome je bilo devet muškaraca i pet žena, navodi državna novinska agencija WAM, kako prenosti "Russia today". Na konkurs, koji je objavljen još u decembru 2019. godine, se prijavilo 4.300 kandidata.

Nora je diplomirala mašinstvo na Univerzitetu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a navodi se i da je bila nagrađivani matematičar. Ukoliko bude izabrana za misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, postaće prva Arapkinja koja će otići u svemir. Njen partner na obuci, Muhamed el Mula, odlikovani je civilni pilot koji radi kao glavni instruktor u policiji u Dubaiju.

Njih dvoje će se kasnije ove godine pridružiti Nasinoj klasi polaznika obuke za astronaute u svemirskom centru "Džonson" u Teksasu.

Svemirski program Ujedinjenih Arapskih Emirata kao jedan od ciljeva ima i promociju i jačanje interesovanja za tehničke nauke u arapskim zemljama. Pored toga, njihov svemirski program je već ostvario zapažene rezultate, počev od upešnog lansiranja sonde "El Amal" ("Nada" na arapskom) u orbitu Marsa. Ova misija je osmišljena i pokrenuta u saradnji sa japanskim i američkim stručnjacima.

Prvi čovek u svemiru iz Emirata bio je Haza el Mansuri, koji je septembra prošle godine odleteo svemirksom letelicom "Sojuz" na Međunarodnu svemirsku stanicu. Sultan el Najadi, njegov partner na obuci, bio je rezervni član posade, a obojica nastavljaju obuku za neke buduće svemirkse misije.

Prvi Arapin koji je bio u nekoj svemirskoj misiji je bio saudijski princ Sultan bin Salman, koji je bio deo misije svemirskog šatla 1985. godine. Prva muslimanka u svemiru bila je američka preduzetnica Anušeh Ansari, poreklom iz Irana, koja je putovala na MSS 2006. godine. Ona je bila jedan od sedam učesnika programa takozvanog "svemirskog turizma".

Izvor: RTS
Foto: MBR Space Centre - Twitter/PrintScreen

Pogledajte još