MODERNI NA MESEC: "Prada" dizajnira odela za NASU

Modna kuća "Prada" pomoći će u dizajniranju Nasinih svemirskih odela sledeće generacije za kosmonaute misije "Artemis 3". Očekuje se da će napredna svemirska odela pružiti astronautima veći opseg kretanja i fleksibilnost.

Dizajneri i inženjeri modne kuće "Prada" udružuju se sa kolegama iz komercijalne kompanije "Aksiom spejs" ("Axiom Space") kako bi razvili svemirska odela nove generacije za Nasinu misiju "Artemis 3", koja je planirana za 2025. godinu.

Očekuje se da će misija biti prva koja će vratiti kosmonaute na površinu Meseca, kao i da će među njima biti žena. To će biti i prvo sletanje na Mesec sa ljudskom posadom od "Apola 17", u decembru 1972. godine.

Tokom procesa dizajniranja odela zajednički će raditi inženjeri i dizajneri italijanskog luksuznog modnog brenda "Prada" i komercijalne svemirske kompanije "Aksiom spejs". Zajedno će razviti materijale i karakteristike dizajna kako bi zaštitili astronaute od izazova svemirskog okruženja sa posebnim akcentom na uslove koji vladaju na površini Meseca, naglašava se u saopštenju kompanije "Aksiom spejs".

- Oduševljeni smo partnerstvom sa 'Pradom' na svemirskom odelu AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit). 'Pradina' tehnička ekspertiza u radu sa sirovinama, tehnikama proizvodnje i inovativnim konceptima dizajna doneće napredne tehnologije koje će biti od ključnog značaja za obezbeđivanje, ne samo udobnosti astronauta na površini Meseca već i na temu veoma potrebnih ljudskih faktora koji su odsutni u svemirskim odelima - istakao je, u pisanoj izjavi, šef kompanije Majkl Sufredini.

Očekuje se da će specijalna odela sledeće generacije pružiti astronautima napredne mogućnosti za istraživanje svemira.

Jedan od zahteva za kreatore novih odela je i to da astronautima budu obezbeđeni svi sistemi potrebni za pristup, život i rad na Mesecu i oko njega.

Ranije ove godine, Nasa je predstavila dizajn prototipa za svemirska odela misije "Artemis 3". U okviru misije, kosmonauti bi trebalo da budu prebačeni na Mesec na brodu "Orion" da bi na površini Zemljinog prirodnog satelita proveli nekoliko nedelja.

"Spejs eks" ("SpaceX") je odabran da obezbedi sistem za transportovanje kosmonauta od "Oriona", koji će biti u orbiti Meseca, do površine Zemljinog prirodnog satelita, a zatim i nazad do letelice.

Očekuje se da će napredna svemirska odela pružiti astronautima povećan opseg kretanja i fleksibilnost da istraže više Mesečevih pejzaža nego u prethodnim misijama. Iz kompanije "Aksiom spejs" navode da, osim toga, odela treba da obezbede veću zaštitu kosmonauta, da izdrže surovo okruženje i da sadrže specijalizovane alate za istraživanje kako bi omogućila "bolje istraživanje površine Meseca nego ikada ranije".

- Etos modne kuće 'Prada', koji podrazumeva neprestano razmišljanje o čovečanstvu i njegovom napretku, proširio se na želju za avanturom i hrabrim novim horizontima – svemir - rekao je "Pradin" direktor marketinga Lorenco Berteli.

- Počastvovani smo što smo deo ove istorijske misije sa firmom 'Aksiom spejs'. Naše decenije eksperimentisanja, vrhunske tehnologije i dizajnerska znanja sada će biti primenjene na dizajn svemirskog odela za 'Artemisovu' eru. To je istinsko slavljenje moći ljudske kreativnosti i inovacija za unapređenje civilizacije - poručio je Berteli.

Izvor: RTS
Foto: Prada/Promo

Pogledajte još