Otvoreno pismo direktora Petnice ministru

Tim povodom je Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica, uputio Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavu Jovanoviću otvoreno pismo u kom zahteva da se reši ovaj, kako kaže, tehnički problem.

Poštovani ministre,
Prošlo je gotovo dva i po meseca od kako je Vlada 25. avgusta izdvojila sredstva za Petnicu i prebacila ih Vašem Ministarstvu, a da se ni deo tih para nije uplatio Petnici, što je nepovratno eliminisalo preko 20 seminara i kurseva za 600 najboljih učenika srednjih škola u toku septembra i oktobra i bitno ugrožava sistem prijavljivanja dece za narednu godinu. Ja već dve nedelje pokušavam sa finansijskom službom Ministarstva da otkrijem gde je problem i ne vidim ništa drugo do beskonačnog odugovlačenja i nedostatka iskrenog napora da se ovaj TEHNIČKI problem reši. Sav administrativni posao, ako uopšte tu ima bilo čega sem rutinskog procesa, morao je da se završi već krajem avgusta i početkom septembra. Meni je veoma teško i svakim danom sve teže da objasnim zašto Ministarstvo toliko usporava ovaj proces i osporava odluku Vlade. Sutra zaseda Upravni odbor Stanice gde će biti predloženo da se od Vlade Srbije zahteva da se sredstva vrate iz Ministarstva prosvete i usmere na drugi način ka Petnici.

Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica


Inače, 31. oktobra je iz Petnice stiglo zvanično saopštenje da će uprkos svim nedaćama, ipak biti raspisan konkurs za prijem novih polaznika.

Iako se spekulisalo o tome da će finansijski problemi istraživačke stanice biti rešeni privatizacijom, kao i da je za nju zainteresovan Univerzitet "Megatrend", resorni ministar Jovanović negirao je te tvrdnje.

Direktor Petnice istakao je tada da sada očigledno postoji volja da Petnica dobije finsijsku podršku, ali je upozorio da su sredstva šest puta manja nego 2010. godine. On je naveo da je Petnica delimično opremljena, prostor je uređen, ali to neće imati značaja ako stanica ne bude imala novac za programe i druge aktivnosti Istraživačke stanice.


B92

Pogledajte još