Ustavni sud doneo odluku o produžavanju pritvora Miškoviću

Sud je 3. oktobra usvojio ustavnu žalbu advokatskog tima Miroslava Miškovića od 24. aprila, jer je utvrdio da je rešenjima Posebnog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu od 7. marta i 25. marta 2013. godine Miškovićuu povredjeno pravo na ograničeno trajanje pritvora zajemčeno Ustavom.

Razmatrajući obrazloženja tih rešenja, Ustavni sud je ocenio da su "ona nedostatna, jer u njima nisu navedene, a samim tim ni ocenjene, sve činjenice i okolnosti koje mogu biti značajne za dalje zadržavanje podnosioca ustavne žalbe u pritvoru zbog opasnosti od bekstva".

Ustavni sud, stoga, smatra da su nadležni sudovi iskazali nedovoljno brižljiv odnos prema pritvoru, koji, kao mera ograničenja slobode, ne sme biti produžavan po automatizmu – ponavljanjem istih razloga koji su poslužili kao početni osnov za njegovo odredjivanje.

"Redovni sudovi kod produženja pritvora moraju voditi računa o dinamičnom pristupu koji zahteva Evropski sud za ljudska prava kod procene dovoljnih i relevantnih okolnosti, što podrazumeva da se moraju uzeti u obzir i naknadno izmenjene okolnosti, a naročito one koje se odnose na sam tok krivičnog postupka", naveo je Ustavni sud.

Prema Ustavnom sudu, pri odredjivanju pritvora sudovi su morali uzeti u obzir da je podnosilac državljanin samo Srbije, da ima prijavljeno prebivalište u Beogradu gde se nalazi centar njegovih životnih i radnih aktivnosti, da u Beogradu živi njegova porodica, da se i pre donošenja naredbe o sprovodjenju istrage uredno odazivao na svaki poziv nadležnih organa i da nije bežao.

Ustavni sud je ukazao da navodi iz osporenih rešenja a€“ da postoji osnovana sumnja da je podnosilac ustavne žalbe pribavio veliku protivpravnu imovinsku korist, da ona nije pronadjena, da novac i lične kontakte može da iskoristi za bekstvo, a bez navodjenja konkretnih činjenica i okolnosti na kojima se takav zaključak temelji, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava ne mogu da budu ustavnopravno prihvatljivi, relevantni i dovoljni razlozi za produženje pritvora.

Vlasnik kompanije "Delta" uhapšen je 12. decembra prošle godine pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj, zajedno sa još devet osoba, u slučajevima kupovine putarskih preduzeća u Srbiji.

Miroslav Mišković pušten je 23. jula iz pritvora koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode. Suđenje vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i njihovimnsaradnicima počinje u četvrtak, 14. novembra u Specijalnom sudu u Beogradu.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budzet za 472 miliona dinara.

Izvor: Blic

Pogledajte još