Pred praznike: Kako supermarketi varaju sa cenama i prazne nam novčanike?!

Naime, sniženje u pola cene ne mora nužno značiti 50 odsto nižu cenu. A kada se radi o šopingu za Novu godinu i Božić, niko nam ne zna tako isprazniti novčanik kao supermarketi.

Ove godine police supermarketa su pretrpane božićnim ponudama koje uključuju i do 50 odsto niže cene. Iako takve ponude na prvi pogled izgledaju fantastično, kupci koji traže način na koji će što manje potrošiti za Božić možda bi ipak trebalo da pričekaju pre nego što napune kolica do vrha.

Dakle, šta tačno znači ‘u pola cene’ i kako kupci mogu izbeći to da budu nasamareni?

Lažne ponude supermarketa trebalo je da budu zabranjene još prošle godine, kada su potpisane dobrovoljne smernice Kancelarije za poštenu trgovinu. Pravila kažu da se cenama ne bi smelo ‘veštački manipulisati’ u cilju da budući popusti budu privlačniji.

To znači da trgovine u teoriji ne bi smele da preterano naduvaju cene samo da bi nekoliko nedelja kasnije stavile taj isti proizvod na sniženje, tvrdeći da je sada u pola cene. Osim toga, prodavnice ne bi smele prodavati proizvode po sniženoj ceni duže nego po punoj ceni, a supermarketi ne bi smeli prodavati nešto po većoj ceni kada nije u sezoni samo da bi mu smanjili cenu u sezoni. I dok supermarketi tvrde da se pridržavaju tih pravila, čini se da su neki vrlo blizu granice.

Već odavno je sumnjivo to da se čokolade i igračke za Božić počinju pojavljivati u supermarketima već u septembru, ali za to postoji jako dobar razlog. Produženje božićne sezone sve do kraja eta omogućuje trgovcima da odrade neke vrlo lukave, ali savršeno zakonite popuste u novembru, kada nas počinje hvatati šoping groznica.

Moglo bi se reći da je cilj prodaje božićnih čokolada i keksa u avgustu po punoj ceni samo to da bi mogli da ih prepolove u novembru, a to nije u skladu s potpisanim pravilima. Ali činjenica je da su smernice za ono što se smatra da je ‘u sezoni’ i ‘van sezone’ poprilično nejasne. Supermarketi tvrde da je kraj avgusta početak božićnog perioda u prodavnicama te da ne krše nijedno pravilo. Teško je dokazati da supermarketi naduvaju cene van sezone pre nego što ih snize da bi poboljšali prodaju uoči Božića i tvrde da su njihove cene poštene i transparentne.

Međutim, pogled na cene vina i žestokih pića lako otkriva taj takozvani jo-jo efekt cena. Kako piše Daily Mail, šest od deset boca vina u supermarketima je na posebnoj ponudi, pa je gotovo nemoguće ući u neki od supermarketa i ne uočiti ‘fantastične’ ponude. Ali, ne radi se o jeftinoj ponudi, već jako dobrom marketinškom triku.

Izvor: Magazin.ba

Pogledajte još