Napravljen jeftin 3D štampač metala

Sve do sada, komercijalna proizvodnja za široko tržište 3D štampača bila je usredsređena na one koji mogu da odštampajju plastične predmete, poput raznih igračaka ali i opreme za kampovanje i drugih stvari, a tehnološki proces koji se za to koristio podrazumevao je topljenje plastičnih materija i vlakana i oblikovanje predmeta uz pomoć tako dobijenih tankih slojeva.

Međutim, sada su američki naučnici uspeli da naprave prilično jeftin 3D štampač, koji koristi apsolutno isti metod kao i njegovi prethodnici, ali je u stanju da odštampa predmete od čelika i to po višestruko nižoj ceni.

Dok se na komercijalnim tržištu u prodaji već neko izvesno vreme mogu naći neki metalni štampači, njihova cena je i dalje visoka, jer koštaju i do 500.000 dolara. Za proizvodnju štampača koji su smislili naučnici iz Mičigena potreban je materijal u vrednost od ok o1.500 dolara, što ga u startu čini jeftinijim i od većine plastičnih printera koji se mogu trenutno naći u slobodnoj prodaji, pa se veruje da će biti dostupan skoro svakom domaćinstvu.

Naučnici koji su izumeli ovaj štampač smatraju da bi on mogao izuzetno da pomogne zemljama u razvoju koje imaju ograničen pristup određenoj robi, kao i naučnicima, koji bi uz pomoć štampača mogli da znatno smanje troškove za istraživačku opremu i u krajnjem slučaju prodube svoje znanje.

Mala i srednja preduzeće bi tako bila sposobna da prave delove neophodne opreme vrlo jednostavno i brzo, koristeći dostupna dizajnerska rešenja, što bi u ekonimiji izazvalo jednu vrstu mini-revolucije i korstilo mnogima u svetu, smatraju naučnici.

Međutim pojava jeftinog 3D štampača koji je u stanju da odštampa predmete od čelika će još više podstaći polemiku o tome da će praktično svakome biti omogućeno da njime pravi oružje i da će broj onih koji poseduju oružje nekontrolisano porasti.

Prošlog meseca jedna kalifornijska kompanija je saopštila da je uspela da metalnim printerom odštampa prvi pištolj, ali je predsednik te kompanije priznao da je njegovo štampanje koštalo više nego što su bili troškovi za celo njegovo univerzitetsko školovanje.

Sasvim je sigurno da će se pre puštanja na komercijalno tržište voditi oštra polemika oko toga da će praktično vatreno oružje u neograničenim količinama biti dostupno svakome bez kontrole za otprilike 1.500 dolara, ali tvorci ovog štampača veruju da će korist koju će doneti ovaj njihov izum biti daleko veća od eventualnih štetnih posledica.

Izvor: B92

Pogledajte još