Srbija – SAD: Na korak do polufinala

Odbojkaška reprezentacija Srbije zabeležila je značajnu pobedu na početku finalnog turnira Svetske lige, koji se do nedelje, 26. jula, igra u Beogradskoj Areni. Naš tim je u prvom meču grupe E savladao ekipu SAD-a sa 3:0 (25:20, 25:23, 25:22) pred oko 10 000 gledalaca.

Treći član naše grupe je Rusija, sa kojom se sastajemo u petak. U grupi F se takmiče Kuba, Agentina i Brazil, a na startu je najviše uspeha imala Kuba, koja je savladala Argentinu sa 3:1 (25:22, 22:25, 26:24, 26:24).

Po dve ekipe iz svake grupe obezbediće plasman u polufinale, koja se igraju u subotu od 17.30 i 20.30. Utakmica za 3. mesto igraće se u nedelju od 17.00, dok je finale istog dana od 20.00.

Najlepši detalj na utakmici, uz usvajanje poslednjeg poena, bio je momenat na početku, kada se publici u Areni poklonila generacija iz 2000. godine, koja je u Sidneju osvojila zlato.

Meč Srbije i Amerike trajao je oko 75 minuta, a publika je uživala u odličnom izdanju našeg tima. Najviše simpatija pobrali su najiskusniji Ivan Miljković i Nikola Grbić. Miljković je upravo bio i najefikasniji igrač sa 17 poena, dok je Miloš Nikić zabeležio 12.

Iskusni Nišlija smatra da je rezultat najbolji odraz prikazane igre:
- Većina stvari je bila besprekorna. Možda smo 2-3 puta imali manje padove i tada je protivnik uspevao da nam se približi, ali vraćali smo se brzo i nije bilo posledica. Taktika nam je bila odlična i mislim da smo ih u potpunosti pročitali. Već mislimo na narednog protivnika i verujemo da ćemo ponoviti dobru igru, pošto su nam ambicije na turniru velike, rekao je Ivan Miljković.

Kapiten tima, Nikola Grbić, veruje da smo Amerikance pre svega iznenadili pripremljenom taktikom:
- Oni su očekivali da ćemo većinu lopti igrati preko Miljkovića, ali mi smo se oslonili na napad „iz četvorke“. Bili smo dosta skoncenrisani i sve to zajedno je donelo dobar rezultat. Iako izgleda da smo lako pobedili, moram da kažem da je protivnik bio dosta ozbiljan, ali prelomili smo sve u našu korist na kraju drugog seta i mislim da je utakmica tada i odlučena.

O narednom protivniku, timu Rusije, Grbić dodaje:
- Sa maksimalnom pobedom protiv Amerikanaca samo teorijski možemo da ispadnemo i ne odemo u ½ finale. Ali, opet sve je moguće. Može se dogoditi da Amerika pobedi Rusiju, a da onda Rusi preko pobede protiv nas traže šansu da uđu u krug sa tri ekipe sa po jednom pobedom. Zaista je sve moguće, ali ako ponovimo partiju kao protiv SAD-a mislim da mogu biti miran. Publika će nam opet mnogo značiti i nadam se da će ih biti još više u petak. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe, a da li će to biti dovoljno, videćemo.

(old_image)Selektor reprezentacije Amerike, aktuelnog olimpijskog šampiona, posle meča je samo mogao da čestita našem timu: - Srbija je sve uradila kako treba. Igrali su odlično od prvog trenutka i nije bilo popuštanja sve do kraja. Pomalo sam razočaran igrom svog tima. Najlošije nam je funkcionisao servis, a bilo je i drugih loših stvari. Nadam se da je ovo bio dobar pokazatelj šta sve treba da ispravimo do narednog protivnika, rekao je Najp.

Veliko razočaranje iskazao je i kapiten SAD-a Tomas Hof:
- Posle ovog poraza imamo jako male šanse da se plasiramo u ½ finale i svima nam je to teško palo. Prikazali smo jako slabu partiju, a razlog je što ništa nismo ispunili od onoga što smo se dogovarali. Ekipi Srbije sve pohvale za odličnu igru. Sve vreme su kontriolisali loptu, a mi smo podlegli pritisku i nemamo nikakvo opravdanje za to.

Selektor Kolaković ističe kako je sada mnogo lakše, pošto je probijena psihološka barijera:
- Svaka prva utakmica na velikim takmičenjuma je najčešće problem. Najviše me raduje što smo bili smireni sve vreme, iako smo znali koliko je uatkmica važna. U prvi plan je izbio timski duh, ali i velika želja za pobedom. Publika nam je takođe mnogo pomogla. Zato pozivam navijače da dođu i na meč sa Rusijom, pošto će nam podrška biti neophodna.

Ulaznice za mečeve Svetske Lige u Areni se prodaju u paketu, za sve dane, a cene se kreću od 600 dinara za nivo 400, do 2000, odnosno 2500 dinara za bočne i centralni deo sektora 200. Ulaz za decu do 3 godine je besplatan.

Katarina Stojković

Pogledajte još