Ministar prosvete: Zatvaramo nelegalne fakultete

0

Više od 20 isturenih odeljenja fakulteta dosad je zatvoreno. Svako odeljenje ili pak fakultet koji rade bez akreditacije biće zatvoreni.

U intervjuu ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović kaže da će kontrola nelegalnih odeljenja fakulteta biti u punom jeku i početkom 2014. godine.

Da li će diplome stečene na takvim odeljenjima biti validne?
– Naš zadatak je da sprečimo rad odeljenja fakulteta koja rade bez akreditacije države, a studenti koji su završili studijske programe u okviru takvih odeljenja preuzeli su i odgovornost za to. Pitanje i za njih a i za sve one koji imaju nameru da se angažuju u ovom pravcu – jesu li studije cilj ili sredstvo?

Nema viška
S ovolikim brojem nepismenih nema viška prosvetara. Ali ću nastojati da postojeći sastav reorganizujem

Poslednjih meseci svedoci smo svakakvih scena u školama – đaci se skidaju goli i presreću nastavnike, direktori izvlače đake sa časa da ih masiraju…

– Ne zatvaramo oči nad ovom temom, niti evidentan problem guramo pod tepih. Ono je u dnevnoj analizi Ministarstva i angažovan je poseban tim sa operativnim planom aktivnosti. No, nasilje nije samo stvar prosvete. Ono je rezultat dugogodišnje krize, nemaštine, promocije negativnih primera i niza negativnih društvenih pojava prenesenih u škole. To ne znači da je opravdano da se takve stvari dešavaju. Neophodno je kazniti počinioce u skladu sa zakonom i delovati preventivno da se nasilje ne ponovi.

Zašto matura ove godine nije mogla da prođe bez trećeg testa, protiv kojeg su se pobunili i nastavnici i roditelji i đaci?
– To je obaveza propisana zakonom u prethodnom periodu, koju smo preuzeli. Završni ispit treba da ispuni svoj smisao i zadatke a da pritom ne bude poseban stres i kod učenika i kod roditelja uz maksimalnu ličnu odgovornost onih koji učestvuju u njegovoj pripremi i realizaciji.

Ali, roditelji i đaci su i dalje u stresu i vlada haos u školama. Rekli ste da neće biti pitanja koja zahtevaju učenje napamet, a primeri zadataka za maturu su većinom takvi.
– Distribucija pitanja, a posebno broj pitanja na trećem testu ukazuju na to da neće biti opterećujući. To je maksimum koji je mogao da se postigne u smanjenju opterećenja učenika trećim testom.

Iz ove perspektive da li biste opet prihvatili mesto ministra prosvete?
– Još uvek sam kratko na ovom poslu sa velikim brojem zadataka i izazova, da bih mogao da dajem takve odgovore. Ali da se razumemo, funkciju ministra doživljavam kao onoga koji služi svom narodu.

Kako ocenjujete rad vašeg prethodnika Žarka Obradovića?
– Ne pripadam kategoriji onih ljudi koji misle da od njih sve počinje. Ubeđen sam da je činio najbolje što je mogao u datim okolnostima. A sve naše okolnosti su minimizirane jer uz nedovoljno materijalnih sredstava postoji i niz zakonodavnih prepreka.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.