Kako otopiti led sa stepenica?

0

U snežnim i zimskim danima na stepenicama ispred kuća i zgrada vrlo brzo se formira sloj leda pa to postaju vrlo opasna mesta. Evo nekoliko saveta kako da sprečite nastajanje leda.

Da led na stepenicama nije ni malo bezazlena stvar uverili su se mnogi koji su završili sa bolovima i prelomima. Pa ako ne želite da se vi, a ni vaši gosti okliznu i ozlede pogledajte kako lako možete da se rešite leda sa stepenica.

Deterdžent za suđe

Pomešajte dva litra mlake vode sa jednom kašikom detedženta za sudove i 30-tak (ili više) ml 70-odstotnog alkohola. Sipajte u sprej bocu i poprskajte stepenište i ispred ulaza. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa smesom deterdženta i vode, bez alkohola).

So i mačiji pesak

So, bilo da je gorka, krupna morska ili sitna, je poprilično delotvorna u borbi protiv leda. Samo pospite so po ledu i ostavite da deluje. Nije baš uredno, ali je delotvorno. So možete pomešati sa mačijim ili običnim peskom da biste sprečili klizanje. Ipak, so bi trebalo da koristite samo u krajnjem slučaju, jer može da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Možete takođe, da pokušate da po stepenicama pospete i mlevenu kafu, koja ima isti učinak.

Soda bikarbona

Soda bikarbona deluje kao i so, jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite pesak. Proveravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.

Izvor: Novimagazin
Foto: stuffachicken.blogspot.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.