Koja vežba je najbolja za srce?

0

Visoko intenzivni intervalrni trening u trajanju od jednog sata, dva puta nedeljno, smanjuje rizik od nastanka tvrdih naslaga na zidovima arterija za čak 20 odsto, a rizik od nastanka srčanog udara za 40 odsto.

U novom istraživanju švedskih naučnika su učestvovale žene u predmenopauzi i postmenopauzi. Istraživanje je trajalo 12 nedelja i u tom periodu one su išle na različite vrste treninga. Jedna grupa je išla 2 puta nedeljno na visoko intenzivni intervalni trening.

Rezultati su pokazali da su žene, koje su išle na visokointenzivni intervalni trening imale za 40 odsto manji rizik od nastanka srčanog udara.

Povećao se nivo estrogena i faktori rizika od nastanka aretrioskleroze, što pogodno deluje na zdavlje celokupnog kardiovaskularnog sistema.

Estrogen utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Tokom menopauze se nivo estrogena značajno smanjuje, zbog čega su žene izložene povećanom riziku od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema.

Visokointenzivni intervalni treninzi rezultate daju brzo. Takođe, žene su smatrale da su zabavni i uživale su provoditi vreme s drugim ženama, što ih je dodatno motivisalo na vežbanje, a svi znamo da je motivacija ključna za postizanje dugoročnih rezultata.

Izvor: CentarZdravlja.net
Foto: sxc.hu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.