Stanislav Harangozo - Guarnerius

Posle lagane klavirske muzike, pozdravnih govora (Stanislav Harangozo) i svečanog otvaranja (ambasador Slovačke Republike u Beogradu, Igor Furdik), do finog slovačkog belog i crnog vina, uz ljubazne domaćine i probrane goste uživali smo u slikama Stanislava Harangoza, rađenih u tehnici pastela kombinovano sa akrilom.

Bilo nam je, sve u svemu, neobično prijatno i bili smo  srećni što prisustvujemo ovom kulturnoumetničkom događaju međunarodnog karaktera koji je tek početak jedne veće i veoma značajne saradnje aktera večerašnjih događanja, o čemu ćemo tek pisati.

Pastel, koji je u suštini zapostavljena tehnika (predrasuda je da je pastel više materijal za pravljenje skica), u delima ovog umetnika dobija savim drugi i novi smisao i značaj, posebno u smislu nepretencioznosti, spontanosti i lakoće kojima dela izložena na ovoj izložbi odišu. Apstraktne, pomalo lirske kompozicije, s tek nekom naznakom ljudske figure - tela (akt - pomalo erotičan), u punom koloritu, uz bogatstvo i čistih, intenzivnih boja i njihovih blažih tonova, čitav spektar bogate palete i ekspresivnog, hrabrog i energičnog crteža, omogućavaju posmatraču  da uživa,  da traži i razumeva, sebi i svojoj senzibilnosti ključne momente koji izazivaju osećanja. To i jeste ključna reč, rekao bih, i to je ono zbog čega bih voleo da ponovo vidim Stanislavljeve slike, i zbog čega ih i vama toplo preporučujem.

Dragan Kljajić

 

Pogledajte još