Život oblika

Mera, ukus, ali i bogatstvo oblika života u skulpturalnom portretu... ili ti, kako kaže Savo: U traganju za portretom - umetničkim delom otkrili smo portretistu.

U Blok galeriji Savo Popović, istoričar umetnosti, likovni kritičar, estetičar... prikazao je novobeogradskoj publici (a bilo nas je i sa ove strane reka bogami podosta) autorsku izložbu Portret u skulpturi u Srbiji u 21. veku.

Lepo veče za izložbu, petak, 17. (uf, nije 13.) septembar i svi raspoloženi za razgovor i još jedno druženje u umetnosti sa dobro znanim (i nekim osvežavajući novim) licima i delima.

Željka Momirov, Đorđe Arnaut, Zdravko Joksimović, Ivan Marković, Nikola Koka Janković, Mustafa Musić, Milan Blanuša i Slobodan Roksandić su izbor autora izložbe, a kako i zašto biće vam veoma jasno kad vidite izložbu i pročitate Savin tekst iz kataloga.

Sam izbor portreta, napravljen izgleda s uživanjem namerno nepretenciozno ali ipak značajno reprezentativno, pa sama postavko koju pratimo sa neopisivom lakoćom krećući se po galeriji od portreta do umetnika mešajući u vizuru „neportretisanu“ publiku, pa uz vince i opuštene razgovorancije i Savine duhovitosti i možda nećemo ni osetiti koliko smo se oplemenili, obogatili, edukovali,...

Zanimljivost izložbe možda prevazilazi samo još i njen značaj, iako to (svesno) nije naglašavano (a možda i nije potrebno) jer se čini da samo delo po sebi već dovoljno govori o želji autora da afirmiše i propagira prave vrednosti.

Izložba je, da još jednom kažem, odlična i nezaobilazna za svakog ko pretenduje da ima pravi i prvi uved šta se dešava sa portretom u skulpturi u Srbiji u 21. veku, a možete je pogledati do 29. septembra.
 

Pogledajte još