Šta nas čeka na "Danima frankofonije"?

0

U svetu mart je tradicionalno u znaku frankofonije, a u Srbiji se proslavlja od 2006. godine kada se naša zemlja priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač. Ova organizacija okuplja 75 zemalja u kojima živi 890 miliona ljudi, a sve ih spajaju francuski jezik i zajedničke vrednosti.

Ulaznice za „Dane frankofonije“ u DOB-u koštaju 150 dinara.

U saradnji sa frankofonim zemljama, DOB kao nosilac projekta peti put za redom organizuje reviju filmova, u saradnji sa ambasadama, kulturnim centrima i institucijama frankofonih zemalja, kao i sa Ministarstvom kulture Srbije i francuskom televizijom TV5Mond.
U okviru „Dana frankofonije“ biće održana revija filmova frankofonih zemalja od 21. do 24. marta u Domu omladine Beograda (DOB) i bioskopu „Fontana“.
Ovogodišnji izbor fokusiran je na nova dela iz kinematografija frankofonih zemalja, ali na programu će se naći i nekoliko klasika koji će biti otkriće za domaću publiku, najavili su organizatori, skrećući pažnju i na film „Odumiranje“, nastao prošle godine u srpsko-švajcarskoj koprodukciji koji će predstavljati našu zemlju u ovom izboru.
Program 21. marta otvara „Siguran dobitak“, švajcarska produkcija iz 2013. godine u režiji Klaudija Tonetija.
Prema sinopsisu, švajcarski političar sanja o karijeri poslanika, te zajedno sa svojim prijateljem, kineskim časovničarem, dolazi na ideju da organizuje polufinale izbora mis Kine u Švajcarskoj i to u ruralnoj regiji Jure. Ideja uzima maha, ali problemi iskrsavaju na sve strane – sponzori, politika, organizacija…
Ova urnebesna komedija zasnovana na istinitom događaju osvojila je evropsku kritiku i publiku i postala jedan od najvećih hitova prošle godine.
Iste večeri biće prikazan francuski film „Drugi život Ričarda Kempa“ u režiji Žerminala Alvareza.
Dok radi na misterioznom slučaju ubistva, inspektor Kemp primećuje da slučaj sve više podseća na nerešen zločin sa početka njegove karijere. Iznenađujućom igrom slučaja on se vraća u 1989. godinu i dobija još jednu priliku da reši zločin…
Ovaj uzbudljiv triler vraća u prvi plan odličnog glumca Žan Ig Anglada.

Na specijalnoj projekciji 22. marta u DOB-u (u 17 sati) biće pikazan dokumentarni film o jednom od naših najvećih savremenih slikara – „Vladimir Veličković, izbor crnog“.

To je srpska i svetska premijera ovogodišnje francuske produkcije u režiji Fransoa Katonea. Film traje 52 minuta, a ulaz za tu projekciju je slobodan.

Na programu su i „Svet nam pripada“ (Belgija, 2012) Stefan Strekera, „Dobar pandur, loš pandur“ (Kanada, 2006) Erika Kanuela, „Magična kutija“ (Tunis, 2003), Ridhe Behija, „Ali, Rabia i ostali“ (Maroko, 2000) Ahmeda Bulanea, „Maskarada“ (Alžir, 2008) Liesa Salema, „Stranac“ (Bugarska, 2012) Nikija Ilieva, kao i „Odumiranje“ u režiji Miloša Pušića.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.