Trikovi kojima nas prodavci mame da kupimo više

Koristeći napredne neurološke tehnike, pomoću kojih iz sekunde u sekundu beleže aktivacije pojedinih delova moždane kore (pomoću fMRI), kao i brzinu disanja, otkucaje srca, pokrete tela i znojenje, ustanovili su da gotovo svi potrošači slično reaguju kada su iznenađeni, oduševljeni ili razočarani.

Objašnjenje za to su naši animalni instinkti, podsvest i emocije koje često nadjačaju razum, pa u skladu s tim odlučujemo, ponekad i nepromišljeno..

Takva istraživanja, s jedne strane, pomažu kompanija da prodaju više proizvoda, ali isto tako i kupci mogu bolje razumeti svoje ponašanje i momenat kada nam mozak šapuće: “Kupi ovo, a ne nešto drugo...”

Istraživanje o sniženju pokazalo je da je više od polovine ispitanih pozitivno reagovalo na snižene cene proizvoda.

"Pronašli smo područje mozga koje je postalo aktivnije kada su ispitanici videli da je nekom proizvodu snižena cena i shvatili da bi to bio ‘dobar posao’ kad bi se tako nešto moglo kupiti za navedenu cenu", objašnjava Bernd Veber sa Univerziteta u Bonu.

VELIČINA
Proizvođači odeću često označavaju manjim brojevima, pa mislimo da možemo da uđemo u manju veličinu i srećniji kupujemo.

KOLICA
Koliko ćemo kupiti, zavisi i od veličine kolica. Ako su veća, potrošimo i 37 odsto više.

MIRISI IZ DETINJSTVA

Mirisi su jednako važni. Kupcima se tako otvara apetit, koji ih podstiče na veću potrošnju prehrambenih namirnica.

"Mirisi koji čoveka podsećaju na detinjstvo i pridodaju njegovom subjektivnom osećaju sigurnosti povećaće verovatnoću kupovine ili potrošenog novca"
, govori dr Šimić.

Možemo li, ipak, prevariti mozak kako bismo kupovali manje?

"Možemo, na način da menjamo svest o tome što je za nas dobitak. Možda bi nam u tome mogla pomoći poslovica da je najbogatiji čovek onaj koji ima najmanja očekivanja",
kaže prof dr. Goran Šimić i dodaje kako je to stvar svakog pojedinca.

Istraživanja pokazuju da postoji povezanost između koeficijenta inteligencije i odlaganja nečeg prijatnog, stoga pametniji ljudi bolje mogu da kontrolišu potrošačke potrebe.

MUZIKA I RASVETA
Velika većina, odnosno čak 76 odsto američkih kupaca prehrambenih namirnica, odlučuje o kupovini u prodavnici, bez obzira na listu, a stručnjaci kažu da im pogled na druge proizvode odvlači pažnju. I muzika utiče na kupce - što je glasnija, to češće uzrokuje trenutni gubitak samokontrole, čime se povećava verovatnoća impulsivne kupovine, pokazalo je američko istraživanje.

Trgovci će pokušati što duže da vas zadrže u svom prostoru, a takav koncept prodaje posebno su razradile prodavnice nameštaja. Nakon što uđete u njihov lavirint, mnoštvo sjajno dizajniranog izložbenog nameštaja nateraće vas da uz lampu po koju ste došli kupite i zavese. I rasveta podstiče da više kupujete.

VOĆE I POVRĆE
Da li ste se ikad zapitali zašto su voće i povrće u blizini ulaznih vrata u većini prodavnica? Jer izgledaju zdravije i svežije na prirodnom svetlu. Na odeljenju veša rasveta je slabija nego u ostalom delu radnje kako bi se dobio utisak intimne atmosfere.

MIRIS KOKOSA
Zbog mirisa kokosa možete pomisliti da ste na plaži pa, iako vam ne treba, potražićete novi kupaći kostim.

MA SAMO PROBAJTE...
Prezentacije na kojima isprobavate proizvod pružaju priliku da ga “upoznate”, a tako se lakše odlučujete za kupovinu.

Izvor: 24sata

Pogledajte još