Neobičan zaključak lekara: "Sve ga ukočilo"

Iako je reč o anamnezi, odnosno "podacima koje pacijent daje lekaru o ranijem stanju svog zdravlja pre sadašnje bolesti", neobičan opis je slatko nasmejao sve koji su ga čitali.

Pacijent I.N. (40) kaže da se, pored svih muka tog dana, drugog dana Uskrsa, i on nasmejao u zdravstvenoj ambulanti u naselju Palilula gde se događaj zbio.

- Onako iskrivljen otišao sam u ambulantu jer sam Uskrs praktično preležao u krevetu zbog ukočenosti i bolova u leđima. Dao sam dokument medicinskoj sestri da mi po tome da lekove u injekciji. Tad je ona počinje da se smejulji i pokazuje drugoj sestri koja se smejala zarazno. Gledam ja - šta je smešno? Em sam onako ukočen, iskrivljen i pogrbljen, em one se „kidaju“ od smeha – priča ovaj Nišlija za Južne vesti.

(old_image)

Foto: Screenshot/juznevesti.com

Kaže da mu je u prvom momentu pomalo bilo i neprijatno.

- Ležao sam sa otkrivenim delom zadnjice i beše mi neprijatno. Mislim se šta li se smeju mojoj zadnjici? One, da bi opravdale svoje ponašanje, poturaju mi onaj papir pod nos gde piše „sve ga ukočilo“ i počinjem i ja da smejem. A, što se više smejem, više boli, ali u onoj situaciji stvarno je sve bilo smešno! Svi u ordinaciji smo se „pokočili“ od smeha - priča bivši pacijent i dokumentuje papirom „smešni“ događaj.

Inače, I.N. je sada potpuno u redu, jer mu je doktorka dala prave lekove koji su ga „ispravili“.

Šta je anamneza?

Anamneza je inače razgovor sa bolesnikom u cilju prikupljanja informacija koje su bitne za otkrivanje stvarne prirode bolesti i tačno postavljanje dijagnoze.

To je medicinska veština koja od doktora zahteva znanje i strpljenje. Ona mora da bude potpuna i najvažniji je deo postupka za utvrđivanje bolesti, kaže stručna literatura o ovom delu medicinske struke.

- To podrazumeva prikupljanje podataka od pacijenta o tome kada su se pojavili simptomi, koji, da li ih je bilo ranije... da li u njegovoj porodici neko boluje od nečega što bi moglo da se poveže sa tim problemima, bilo da je nasledno ili prenosivo, a zatim i predlog za terapiju. Moglo je da piše u tom delu, na primer, Išijas (lat. Ischas, ischialgia) ili nešto slično, a ovako napisana anamneza stvarno je smešna – kaže na kraju za Južne vesti jedan od zdravstvenih radnika - pojašnjavaju lekari.

juznevesti.com

Pogledajte još