Trstenik će celo leto biti bez vode

Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik rekao je da izvorište potpuno uništeno i da će biti potrebno najmanje million evra da se ponovo osposobi.

"Na izvorištu više ne postoje akumulaciona jezera. Mi smo zbog problema koje je Trstenik imao sa vodosnabdevanjem, prošle godine izgradili novo, ali je ono potpuno uništeno. Trebaće nam mnogo vremena i novca da ga dovedemo u stanje namene, a mi ga u budzetu nemamo", kaže Aleksić, dodajući da najmanje tri meseca neće moći da se osposobe izvorišta pijaće vode.

Na području Trstenika je ukupno poplavljeno 420 objekata, a pričinjena je šteta od oko 500 miliona dinara.

Asanacija terena je prvo počela u selu Grabovac, koje je najviše bilo pogođeno poplavama. Na terenu je svaki dan oko 400 radnika službi, volontera i vojske, a plan je da se u narednih nekoliko dana završi sa čisćenjem i dezinfekcijom.

Dušanka Marinković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca, kaže da do sada nije bilo nijedne prijave sa simptomima zaraze, odnosno crevnih bolesti.

"Situacija je dosta alarmantna, moramo brzo da delujemo i mislim da ćemo za 3-4 dana da završimo kompletnu dezinfekciju, i da nećemo dozvoliti širenje crevnih zaraznih bolesti. Koristili smo sve preventivne mere, i imamo stabilnu epidemiološku situaciju", kaže Marinković.

Izvor: Press Online

Pogledajte još