PUTIN: Realno, Rusija ima najjače nuklearno oružje na svetu! (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je pred polazak u posetu Francuskoj gde se održava proslava savezničkog iskrcavanja na Normandiju, sa francuskim novinarima o najznačajnijim pitanjima svetske političke scene.

Putin je medije primio u svojoj rezidenciji u Sočiju, a govorio je o Ukrajini, Krimu, odnosu Rusije i SAD, o ulozi Rusije u svetu, i predsednčkim izborima u Siriji, prenosi Raša tudej.

- Krim je postao deo Rusije zahvaljujući građanima koji tamo žive niko nema pravo da tim ljudima uskrati da realizuju pravo predviđeno prvim članom Povelje UN, pravo naroda na samoopredeljenje – izjavio je šef ruske države.

Putin je naglasio da je Krim je u skladu sa voljom građana, koji žive na toj teritoriji, postao deo Ruske Federacije, subjekat Rusije. On je istakao i da je Rusija svetski lider po kvalitetu nuklearnog oružja.

- Kada je reč o odbrambenoj sposobnosti Rusije, mislim da se u tom smislu naša zemlja nalazi među liderima u svetu, zato što je ona nuklearna sila, i po kvalitetu nuklearnog oružja, mi se realno nalazimo na prvom mestu u svetu –
rekao je predsednik Putin.

Predsednik je povodom dešavanja u Ukrajini, rekao da još uvek veruje kako će novi predsednik Porošenko na vreme učiniti važne korake kako bi smirio krizu na istoku zemlje.

- Smatram da gospodin Porošenko ima jedinstvenu šansu, njegove ruke za sada nisu uprljane krvlju, i on može da zaustavi tu kaznenu operaciju i započne direktni dijalog sa svojim građanima na istoku i jugu zemlje – rakao je on.

Putin se dotakao i situacije u Siriji, gde je Bašar al Asad na izborima potvrdio i treći mandat.

- Najviše nas brine šta Sirija može da postane, ako se budemo nemarno ponašali, nešto slično Avganistanu, žarište, apsolutno nekontrolisano žarište terorističke pretnje, usput govoreći i za evropske države. Zato što će se ekstremisti koji se danas tamo nalaze, pre ili kasnije prebaciti u druge zemlje, uključujući i Evropu – izrazio je bojazan Putin.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još