Šta to Biblija zaista kaže o homoseksualizmu?

Metju Vajns je gej hršćanin, hršćanski LGBT aktivista, koji je svetu postao poznat objaviviši video na YouTubeu pod nazivom "Gej debata: Biblija i homoseksualnost", a sad nastavlja istim stopama.

Promovišući svoju novu knjigu, "Bog i gej hršćanin", snimio je novi video u kojem pokušava na primerima dokazati da Biblija ustvari nema ništa protiv gej odnosa (dok god su u pitanju ljubav, odanost i drugi kvaliteti koje bi jedan međuljudski odnos trebalo da ima).

Štaviše, promovišući se tvrdi da je ovim argumentima uspeo "preobratiti" i svoju veoma religioznu porodicu i ljude koji ga okružuju, a svoju teoriju o tome da Biblija nema ništa protiv homoseksualizma u ovom videu temelji na šest primera u kojima se spominje naklonost prema istom polu.

Na primer, u priči o Sodomi i Gomori Bog je poslao dvojicu anđela prerušene u muškarce u Sodomu, a tamo su im muškarci pretili da će ih silovati. Anđeli su oslepili muškarce, a Bog je uništio grad. Vekovima se ova priča interpretira kao Božija osuda istospolnih odnosa, ali jedini oblik istospolnog ponašanja koji se opisuje je pretnja grupnim silovanjem, poručuje Vajns.

Naravno, malo je reći da su Vajnsovi pokušaji da približi homoseksualnost religiji naišli na reakcije. Od njegovog prvog pojavljivanja u medijima pre par godina, otvoreno ga napadaju u brojnim tekstovima na raznim religijskim portalima, kao što su "Ne, ovi citati iz Biblije ne podržavaju gej brakove" ili "Zašto je 'Bog i gej hršćanin' potpuno pogrešan".

Kako god bilo, ostale Vajnsove argumente pogledajte u videu koji se završava rečima: "Biblija ni u jednom trenutku ne spominje tematiku seksualne orijentacije ili istospolnih brakova pa ne postoji razlog zašto pravi hršćani ne bi podržavali svoju gej braću i sestre. Vreme je".

index.hr

Pogledajte još