Rusi preuzimaju Železaru za dolar

Predsednici iz ove grupacije Gor Čudopolov i Igor Šamis juče su u Vladi sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem dogovorili preuzimanje sto odsto kapitala Železare. Na sastanku kome je prisustvovalo osam članova iz holdinga nije definisana cena, ali izvor “Blica” navodi da ona najverovatnije neće ni biti predmet razgovora.

- Železara je u dugovima i velikim problemima. Cilj Vlade je da sačuva radna mesta za 5.000 zaposlenih, pa će Rusi kompaniju najverovatnije preuzeti za jedan dolar. To je i cena za koju je Vlada Srbije kupila Železaru od „Ju-Es stila“ 2012 - kaže naš izvor.

Pobedili na tenderu za „Prvu petoletku“

Članica Junajtid grupe, firma “Bumaš”, već je učestvovala u srpskoj privatizaciji. U konzorcijumu sa drugom ruskom firmom “Rosmaštorg” pobedila je pre pet godina na tenderu za kupovinu “Prve petoletke” iz Trstenika. Odmah potom, u januaru 2009, odustali su od preuzimanja, pravdajući se svetskom finansijskom krizom.

Sagovornik “Blica” otkriva da će Vlada Srbije sa Rusima pregovore o prodaji Železare finiširati već početkom naredne sedmice. Tada će premijer Aleksandar Vučić otputovati u Moskvu, gde će se, prema ranijim najavama, sastati sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom.

Izvor “Blica” kaže da predstavnici “Junajtid grupe” nisu skoro bili u Smederevu i da su Železaru poslednji put posetili pre dve godine. Tada su njihovi konsultanti uraditi takozvani “dju diližens” smederevske kompanije, odnosno detaljnu analiza njenog poslovanja.

- Ipak, „Junajtid grupa“ odlično poznaje stanje Železare danas. Ona se 2012. prijavila na tender za Železaru - navodi sagovornik našeg lista.

“Junajtid grupa” je osnovana 2008. u Luksemburgu. Najveći deo imovine poseduje u Češkoj i u Rusiji, pa se vodi kao ruska firma, a kompanija posluje i u Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Africi. Grupa se bavi metalurgijom, rudarstvom i bankarstvom, navodi se na njenom sajtu, gde ne postoji mogućnost i da se vide detalji njenog poslovanja, poput profita i broja zaposlenih.

Prema saznanjima “Blica”, vlasnici grupacije su tri firme, među kojima su “Plzen stil” iz Češke, nastao spajanjem nekadašnjih “Škodinih” fabrika čelika, i “Bumaš” iz Rusije, proizvođač mašina za industriju papira, čeličnih cevi, a bavi se i eksploatacijom nafte. Ova kompanije takođe je povezana sa ruskom vladom.

Od odlaska „Ju-Es stila“ iz Smedereva, pre dve godine, iz budžeta je za opstanak Železare dato više od 200 miliona evra. I pored državnih subvencija kompanija nije mogla da uposli sve kapacitete, pa je u poslednje četiri godine akumulirala gubitak oko pola milijardi evra.

Za preuzimanje Železare bili su zainteresovani austrijski investicioni fond “Vestvud”, ruski “Ural vagon zavod” i američka “Esmark grupa”.

Blic

Pogledajte još