U FOTELJAMA DO GUŠE: U Srbiji ima 40.000 funkcionera!

Najnoviji podaci agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da raste broj funkcionera i da na svakih 186 građana Srbije dođe po jedna “fotelja”.

Prema najnovijim podacima iz registra Agencije za borbu protiv korupcije, u našoj zemlji ima čak 38.613 funkcionera, od čega 25.858 aktivnih. Procene govore da ni ova brojka nije konačna i da je stvarni broj “foteljaša” još veći, pišu “Večernje novosti”.

U zbir ulaze i neki bivši funkcioneri, ali ima i novih koji još nisu upisani. Kada je Agencija počela sa popisom funkcionera procenjivalo se da će “uloviti” oko 30.000 “foteljaša”. Procena je već premašena za gotovo 9.000, a “brojač” se još ne zaustavlja.

Da bismo shvatili koliko fotelje „guše“ Srbiju dovoljno je da pogledamo preko plota, u susednu Crnu Goru gde je upisano nešto više od 1.500 nosilaca državnih i lokalnih funkcija, procentualno više nego upola manje u odnosu na Srbiju.

Predsednik organizacije “Transparentnost Srbija” Vladimir Goati kaže da mi odavno živimo iznad svojih mogućnosti, pa tako izdržavamo i neprimereno veliki broj javnih funkcionera.

Srbija nema problem samo sa ljudima na funkcijama već i sa ogromnim brojem službenika u javnom sektoru koje čak ne možemo ni da prebrojimo.

To je ogroman teret za ovu zemlju, kojeg moramo da se rešimo. Najgore je što nije reč o profesionalcima već o partijskim funkcionerima.

Goati objašnjava da štetnost tolikog broja “fotelja” ne leži samo u činjenici da oni svojim platama opterećuju ionako istanjen budžet, već i u tome što se tako stvara ogroman prostor za korupciju.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još