Igor Todorović za Nadlanu.com otkriva: Ovo su tri neoprostive modne greške!

Gde nalazite inspiraciju i šta Vas čini najkreativnijim?

Inspiracija uglavnom na neki poseban način, nenametljivo "pronađe" mene i učini da kreativnost pokrene idejni proces i polako izgradi priču u smeru koji će inspiraciju dovesti u finalni proces gotovog komada odeće ili već bilo čega drugog što može da mi bude tema. Nikad nisam manje ili više kreativan... Ili postoji ili ne postoji pomenuta inspiracija. Kada nešto radim, trudim se da budem lojalan ideji, odgovoran prema cilju koji treba postići i etičan prema profesiji kojom se bavim.

Godinama ste živeli u Italiji, koliko se naše dame drugačije oblače u odnosu na Italijanke?

To je koliko uobičajeno toliko i kompleksno pitanje. U modnoj ponudi, koja je globalno postala skoro identična, vrlo je teško u poslednjih desetak godina napraviti neku posebnu razliku. To je splet raznolikih okolnosti: ekonomskih, socijalnih, stilskih i naslednih koje prave razliku, ali i sličnosti istovemeno. Moj subjektivan utisak je da kod nas postoje neke specifične godine kada pojedine žene prestanu da brinu o sebi. U Italiji je upečatljivo da se nega i briga o odevanju sa godinama povećavaju u najvećem broju slučajeva, a kod nas je neretko slučaj da je to obrnuto. Ipak svakako da postoje i one žene u našoj zemlji koje su izuzetak koji potvrđuje pravilo da smo mi ipak nacija sa stilom.

Koliko muškarci u Srbiji (Beogradu) imaju stila?

Mislim da dovoljno veliki broj muškaraca u Beogradu ima stila, i da je, istini za volju, vrlo teško generalizovati takav stav. Muškarci su posebna potrošačka grupa, ne toliko podložna trendu koliko stilskom impulsu, što je značajna razlika.

Koju lepoticu sa domaće javne scene biste obukli u svoje kreacije?

Svaku koja je s haljinom koja nosi potpis ateljea Igor Todorovič na TI, a ne na VI.

Šta svaka žena mora da ima u svom ormanu?

Podsetiću na jednu izreku neprevaziđene Koko Šanel koja kaže da lepa haljina na vešalici može da izgleda sjajno, ali se mora uvek videti kako stoji na osobi, na njenom struku... Dakle, ako se vodimo ovom njenom izrekom, onda je to svakako neki komad garderobe koji je čini elegantnom, sofisticiranom i odaje njen lični stil. To podjednako može da bude haljina koliko i kaput ili pantalone...

Koji komad garderobe najpre odaje koliko žena ima stila?

Njen stav... jer stil je stav, a ne prevashodno neki odevni komad ili detalj.

Koje modne greške su neoprostive?

Postoje 3 osnovne greške: ne biti svoj, ne poznavati sebe i svoje mane i prednosti i biti impulsivan u primeni nekog od trendova, ne uzimajući, pritom, u obzir prve dve pomenute greške.

Šta cipele govore o osobi koja ih nosi?

Kako reče Tom Henks u svojoj kultnoj ulozi u filmu Forest Gamp: "Mama je uvek govorila da se po nečijim cipelama uvek moglo zaključiti mnogo toga o toj osobi, gde ide, šta radi i gde je bila". Mislim da cipele mnogo toga govore o svima nama... mada nekad znaju i da prevare...

Ko su modne ikone u Srbiji?

Nisam sklon toj vrsti ikonografije. Zavredeti takav epitet nije jednostavno i krajnje je subjektivno. Otuda ljubazno molim da u kreaciji ovog ikonostasa ne učestvujem.

Pogledajte još