Pošumljena prva požarišta u Nacionalnom parku Tara

Pošumljavanje požarišta započeto je pre tačno mesec dana, akcijom Toshibe i njenih poslovnih partnera iz Srbije koji su kod brane Lazići na Tari simbolično zasadili 67 sadnica Pančićeve omorike, i do danas je sa dodatnih 7.500 sadnica bora i smrče obuhvatilo ukupno 3 hektara požarišta – na teškom i nepristupačnom terenu u oblasti Zovina, gde je čak trećina šuma izgorela u katastrofalnim požarima 2012. godine. Akcijom pošumljavanja obuhvaćeno je 7 privatnih parcela u vlasništvu meštana Zaovina, a nadzor i brigu o posađenim sadnicama preuzeli su šumarski inženjeri JP NP Tara.

(old_image)

Prva obimna aktivnost sanacije požarišta deo je dugoročnog projekta obnove požarima narušenog ekosistema planine Tare, pod nazivom „Zelena vizija Tare“. Projekat je ekološkom kampanjom „Toshiba ume da posadi šume“ podržala kompanija Toshiba, u sklopu aktivnosti za umanjivanje posledica globalnog zagrevanja i očuvanja biodiverziteta na planeti – uz prepoznavanje i podršku Amasade Japana u Republici Srbiji.

Vremenski uslovi u oktobru pogodovali su sadnji i nedelju dana pre postavljenog roka zasadili smo svih 7.500 sadnica – istakla je tim povodom Milica Tomić, pomoćnik direktora JP NP Tara.

„Početak obnove uništenih šuma na Tari je kruna aktivnosti JP NP Tara ove godine i primer kojim sve šumovlasnike pozivamo da raščiste svoja požarišta kako bismo i naredne godine mogli da nastavimo sa obnovom. Ova akcija je naš iskreni poziv i drugim donatorima da slede primer Toshibe kojoj izražavamo veliku zahvalnost na podršci”, izjavila je Milica Tomić.

(old_image)

„Drago nam je što smo učestvujemo u projektu, važnom i značajnom za sve nas. Prvi i najteži korak smo upravo napravili i sada nastavljamo sa kampanjom 'Toshiba ume da posadi šume', da bismo i korisnicima naših tehnologija u Srbiji omogućili da postanu deo obnove i očuvanja Tare“, zaključio je Miroslav Aničić, menadžer prodaje u kompaniji Toshiba za Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju.

Pošumljavanje požarišta započeto je 3. oktobra, zajedničkom akcijom sadnje koju su izveli zaposleni kompanije Toshiba i njenih poslovnih partnera iz Srbije. U okviru eko kampanje „Toshiba ume da zasadi šume”, od svakog prenosivog računara i televizora prodatog u Srbiji Toshiba donira novac za kupovinu sadnica za NP Tara, po modelu „jedan uređaj - jedna sadnica”.

Jedinstvena eko obeležja na Toshibinim proizvodima do kraja ove godine ukazuju potencijalnim kupcima u prodavnicama širom Srbije na priliku da svojim izborom uređaja utiču na budućnost sopstvenog prirodnog okruženja.

Cilj projekta obnove „Zelena vizija Tare“ je doprinos očuvanosti prirode i šumskih ekosistema na širem području Nacionalnog parka Tara, kroz obnovu šumskih eksositema na požarištu na planini Tari u saradnji sa šumovlasnicima. Pošumljena 3ha sastoje se iz 7 privatnih parcela u vlasništvu familija: Jezdić, Mićić, Đurić i Marić iz Zaovina, na potezima „Tetrebica“, „Bela lipa“, „Božurica“ i „Građenica“, a površina parcela je od 30 ari do 1,1 ha, na strmom i prilično nepristupačnom terenu.

Pošumavanje je obavilo 15 radnika, akciju su vodili šum. inženjeri Nebojiša Mitrović i Jelena Stanković, zaposleni u JP Nacionalni park Tara. Uz revitalizovane šumske zajednice na požarištu na planini Tari, cilj projekta obnove je i da lokalno stanovništvo bude edukovano o značaju šuma i opasnostima od požara.

Pogledajte još