Ovo je devojčica koja je promenila pogled na muziku cele Jugoslavije!

Lepa Brena na početku karijere nije izgledala ovoliko dobro kao sada. Višak kilograma, drugačiji stajling (naravno u skladu s vremenom i trenutnom modom), dosta se promenila

Ovo je isečak iz novina, a reč je o njenom prvom intervjuu

(old_image)

Pevačicini roditelji Abid i Ifeta Jahić želeli su da im ćerka bude doktorka, da nastavi stopama oca medicinskog tehničara. I njoj se dopalo da pomaže ljudima, ali život je udesio drugačije. Nezadovoljna zbog loše finansijske situacije, prekida studentski život, vraća se u Brčko i počinje da peva po igrankama. U međuvremenu, upoznaje se sa muzičarima grupe „Lira šou“, koji su bili u potrazi za novom pevačicom. Posle razgovora sa vođom benda Sašom Popovićem, koji joj je ponudio angažman, kreće sa njima na gostovanja širom bivše Jugoslavije.

Prvi nastup sa pomenutim orkestrom imala je 6. aprila 1980. u hotelu „Turist“ u Bačkoj Palanci. Ubrzo sledi i niz svirki u hotelu „Park“ u Novom Sadu, a zatim u hotelu „Taš„, u Beogradu, gde upoznaju Vladimira Cvetkovića, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde, koji preuzima ulogu Breninog prvog menadžera. Uz njegovu pomoć, ostvaruje značajne kontakte i poznanstva sa bitnim ljudima na estradi.

(old_image)

Beograd je uveliko brujao o neobičnom orkestru i dugonogoj, „obloj“ pevačici, ali i o njihovom ništa manje neobičnom šou programu koji su izvodili iz večeri u veče u hotelu „Jugoslavija“, gde je unapred bilo sve rezervisano. Svi su sa nestrpljenjem čekali da čuju njih, a ponajviše da vide nju!

Jedno veče poželeo je da vidi i poznati kompozitor Milutin Popović Zahar. Svestan da je pronašao rudnik blaga, odmah preuzima brigu o njihovoj karijeri.

(old_image)

Smišljajući strategiju za njihov proboj u estradni vrh, menja ime grupe u blago provokativni „Slatki greh“ i radi im pesmu „Čačak, Čačak“, sa kojom se 1981. pojavljuju na prestižnoj „Hit paradi“.

Pošto je njihov nastup u montaži emisije na Televiziji Beograd izbačen zbog, za tadašnje uslove, skandaloznog i neprikladnog odevanja (pevačica je na snimanje došla u kratkom šortsu koji je sašila zajedno sa majkom, prim.aut.), Milovan Ilić Minimaks je na sopstvenu inicijativu u autorsku emisiju na istoj televiziji ubacio taj snimak. U svom stilu, aludirajući na njenu tadašnju težinu, ali i visinu, prikazuje snimak zgrade koja se ruši, a odmah potom čuveni, isečeni snimak. Kako bi ispao duhovit, ispred pevačicinog nadimka dodaje epitet lepa. Verovatno ni sam nije pretpostavio da će se nadimak Lepa Brena žestoko primiti u narodu. Ubrzo „Slatki greh“ izdaje prvi album „Čačak, Čačak“, koji biva razgrabljen u 780.000 primeraka.

- Od tog trenutka više nisam mogla da se vozim gradskim prevozom. Ni taksijem. Niti da izađem na ulicu, a da me ljudi ne prepoznaju. Ali, uvek sam u kontaktu sa ljudima shvatala da me vole, podržavaju, da sam im draga i da me doživaljaju kao nekog svog, tako da mi taj prvi nalet slave nije teško padao - kaže Brena.

(old_image)

Izvor: novosti/nadlanu

Pogledajte još