TUŽNA GODIŠNJICA: Na današnji dan rođena je Ena Begović

Ena je pohađala gimnaziju u Dubrovniku, a tokom školovanja počela je da pokazuje svoj buntovnički duh. U to vreme počela je da se zanima za glumu pa se priključila lokalnom studentskom pozorištu "Lero". Iz đačkog doma demonstrativno je otišla, zajedno sa sestrom Mijom. Na jednoj od predstavi primetio ju je reditelj Lordan Zafranović i pozvao je da glumi u njegovom filmskom prvencu "Okupacija u 26 slika". Ena se u filmu pojavila i gola i zasenila sve ostale glumce. Nakon toga, uloge su se nizale. Dobijala je glavne role u predstavama i filmovima, dok je istovremeno igrala i u visokobudžetnim TV serijama. Mnogi smatraju da je Ena najlepša pozorišna i filmska glumica na prostorima bivše SFRJ, a njenom talentu divile su se i najveće regionalne filmske zvezde.

Njen život obeležile su intenzivne romanse, od kojih je jedna, ona s biznismenom Josipom 'Dikanom' Radeljakom završila brakom i njenim detetom, kćerkicom Lanom. Njihov odnos prožet je tragičnom romantikom koja je trajala desetak godina. Josip je bio poznat kao muškarac u kojeg se zaljubila tada slavna glumica Beba Lončar. Josip je Bebu svuda pratio i skupljao kontakte i poznanstva koja su mu pomogla u širenju biznisa i "zgrtanju" bogatstva. Par je desetak godina pokušavao da dobije dete, ali je Beba nekoliko puta pobacila. Kada je napokon zatrudnela u 40. godini, devet meseci je ležala i rodila njihovog sina Lea. Kada je Leo imao pet godina, Radeljak je napustio Bebu jer se zaljubio u fatalnu Enu. Lončar se vratila u Beograd, a Dikan je dobio starateljstvo nad njihovim sinom.

Radeljak i Begović svoju su desetogodišnju vezu krunisali brakom u junu 2000. godine, a 1. jula na svet je stigla njihova kćerkica Lana. Ena je imala malo bliskih prijatelja, među kojima su bili i reditelj Jakov Sedlar, glumica Ankica Dobrić koju je upoznala toekom studija te Alka Vuica koja joj je jedno vreme bila cimerka.

- Strašno se bojala auta, kao da je predosećala. Ni u avionu joj nije bilo prijatno. Sećam se da je išla kod psihijatara zbog tog straha, pa je i mene poslala jer sam se i ja bojala letova - kazala je Alka u jednom intervjuu.

Enin najveći strah se pretvorio u stvarnost u junu 1996. godine kada je izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo motociklista Fatmir Miniri. S Begovićevom je u automobilu bio tada 23-godišnji glumac Đorđe Kukuljica koji je zatim proveo tri sedmice u komi. Morao je ponovo da uči da hoda i da govori.

Ena je za nesreću kažnjena s tri godine uslovne kazne, a i njoj je, kaže, promenila život i izazvala šok od kojeg se godinama oporavljala.

- Ne osećam se krivom, ali saosećam sa stradalim - tada je rekla Begović.

Na Veliku gospu 2000. godine, u 'Grand Cherokee' terenac ukrcali su se Josip Radeljak, njegov sin Leo, Enina majka Tereza Begović i Ena s jednomesečnom kćerkom Lanom. Krenuli su na ručak kod Josipove prijateljice Bosiljke Vidović na ostrvo Brač. Automobilom je upravljao neiskusni Leo koji je promašio Bosiljkinu kuću i nastavio da vozi uskim, strmim putem između vikendica. Leo se zakačio na kamen i razbio maglenku, stoga je Josip inzistirao da preuzme volan. Obojica su izašla iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unatrag. Terenac je završio u provaliji. Iz nesreće je ozleđena izašla Tereza, kao i malena Lana, ali je Ena ispala iz auta i zadobila frakturu lobanje i povrede mozga zbog kojih je ubrzo preminula. Nakon tragedije, usledilo je suđenje koje je trajalo do 2007. godine. Leo Radeljak oslobođen je krivice, a za nesreću je bio kriv neispravan menjač na terencu.

Izvor: 24sata.hr
Foto: PrintScreen/YouTube

Pogledajte još