Cinemala: Anti-blokbaster hitovi u prvom kafe-bioskopu u Beogradu

Besplatni kafe-bioskop je novi koncept, koji je pokrenuo KC Peron, i u okviru koga će se svakog utorka emitovati i višestruko nagrađivani autorski filmovi nezavisne produkcije, koje naša publika nije imala priliku uopšte da vidi ili jeste, ali svega nekoliko puta. Ideje Cinemale je da se, makar malo, popravi loše stanje u kulturi, pogotovu u filmskoj umetnosti.

- Naša publika nema gde da pogleda kvalitetne autorske filmove koji nisu blokbasteri, a postigli su velike uspehe na značajnim festivalima. Neki ne dođu do bioskopa uopšte, neki se na repertoarima zadrže veoma kratko, a opet ima i onih koji su imali samo po jedno ili dva prikazivanja u okviru festivala. A to zaista nije dovoljno – kaže Ognjen Krstić, idejni tvorac Cinemale.

(old_image)

Ovog meseca već je prikazan film A Touch Of Sin (Dodir greha), koji je je dobio nagradu za najbolji scenario u Kanu, a sledećeg utorka (10.02) je Blue Is The Warmest Color (Plavo je najtoplija boja), koji je prikupio impozantnu 81 festivalsku nagradu. Do kraja meseca na programu su i Leviathan (17.02), koji je nominovan za Oskara za najbolji strani film, i Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju (24.02), vlasnik Zlatnog lava u Veneciji. Međutim, poseban akcenat stavljen je na domaća ostvaranja, gostovanje naših filmskih umetnika, kao i edukaciju publike.

- Do sada su emitovani Varvari, Život i Smrt Porno Bande, Tilva Roš i The Box, a gosti posle projekcija su bili i autori Ivan Ikić, Mladen Đorević, Nikola Ležajić i Andrijana Stojković, sa kojima je publika posle pričala o njihovim delima. Ta debata je i važnija od same projekcije, jer se na taj način i edukuje publika. Mogu da se čuju anegdote sa snimanja, ali pitaju i stručne i laičke stvari. A posebnu čar tome daje opušetna atmosfera kafe-bioskopa, pošto posetioci uvek mogu da uzmu piće i budu znatno ležerniji nego u velikim bioskopima – navodi Krstić.

Sve projekcije utorkom su od 21 sat, isto kao i svakog drugog ponedeljka, kada će na progarmu KC Peron biti domaći studentski filmovi. Ulaz je slobodan na sve projekcije.

Pogledajte još