5 čuvara imuniteta na koje niko ne obraća pažnju

0

Kretanje, druženje i ograničena količina šećera samo su neki od stvari koje bi trebalo da praktikujemo kako bi se sačuvali od prehlada i infekcija…

Pranje ruku, vitamini, dobar san… higijena i zdrav režim ishrane prvi su elementi u borbi protiv infekcija. Međutim, na neke činioce moćnog imuniteta ne obraća se dovoljna pažnja. Evo šta još utiče na naše zdravlje.

1. Dobar izbor masnoća.

Hrana bogata dobrim mastima, poput avokada, oraha, lososa, je zdrava i korisna. Ona pruža zdravu masnoću koju koristimo za negu mozga i tela.

Sa druge strane, nezdrave masti nisu niodkakve pomoći. Velike količine kolača, pomfrita i pice sa sobom nosi lošu mast koja nije hranljiva.

Loše masti vode ka gojenju, holesterolu, što narušava naš imuni sistem.

2. Hitno rešavanje problema konstipacije.

Ključni sistem za naš imunitet je digestivni trakt. Zatvor znači da će otpadni proizvodi metabolizma u crevima sprečavati adekvatnu apsorpciju hranljivih materija, ali i da je ugrožen balans dobrih bakterija u probavnom sistemu.

3. Kretanje.

O fizičkoj aktivnosti se najviše piše u tekstovima o gojaznosti i dijetama, odnosno postizanju vitke linije. Međutim, uz regulisanje holesterola ili visokog pritiska, kretanje deluje blagotvorno i na imunološke snage organizma kao što je lučenje endorfina ili dobar ritam kretanja limfe kroz telo.

4. Ograničene količine šećera u ishrani.

Ponovo tema koja se povezuje sa telesnom težinom. Međutim, korisno je znati i da 100 grama šećera u odraslom ljudskom organizmu prosečne težine umanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca da eliminiše klice za 40 odsto.

5. Druženje.

Socijalna interakcija može poboljšati funkcije imunog sistema, dok stres ima isključivo negativno delovanje. Pojedinim studijama je dokazano da uz aktivno druženje živimo znatno zdravije, a i duže.

Jednim istraživanjem koje je pratilo 276 ljudi između 18 i 55 godina života dokazano je da su oni sa šest i više društvenih veza četiri puta bolji u borbi protiv virusa prehlade.

Izvor: Lisa.rs

Foto: yayimages.com/ilustracija

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.