DRAMA U SIBIRU SE NASTAVLJA: Radnici žele nazad u Srbiju, ali im ne daju!

- Međutim, to nije moguće jer su pasoši kod gazde. Jasno je svima da je posao pogođen i da mora da se uradi po dogovoru, ma koliko radnici bili nezadovoljni i uplašeni zbog novonastale situacije - priča ovaj radnik na severu Sibira, gde je juče bilo misus 25 stepeni, a to zovu dobrim danom za rad.

Dok istraga o uzrocima stravičnog požara traje, u Beogradu, ispred firme „Velestroj“, juče se okupilo oko 80 radnika i zapalilo sveće za Mirka Matijevića (22) iz Batajnice, Branislava Arsića (22) i njegovog strica Miroslava (29) iz Zemuna, Dragana Marjanovića (49), Slavišu Kadića (55) iz Leposavića i Čedu Bogunovića (56) iz Nove Pazove. Okupljanje su iskoristili i da izraze revolt, optužujući rukovodstvo firme da ih vara i ne poštuje ugovore.
- Oni se bogate na našim leđima. Ugovor su ispoštovali samo prvog meseca. Izmišljaju neke kazne, a i ne isplaćaju sibirski dodatak, koji je 20 odsto - kaže Sava Rakić.
Okupljeni radnici pokazivali su svoje radne knjižice, u kojima stoji da su zaposleni u firmi „Velestroj“, ali vlasnik firme, prema njihovim tvrdnjama, otvorio je ćerku firmu „Beometal stroj“, gde je prebacivao radnike i pravio nove ugovore. Oni kažu da je do njih stiglo nekoliko verzija o tome kako se desila tragedija na severu Sibira. Prema jednoj, vatra je buknula u prostoriji gde se suše radna odela zaposlenih. Po drugoj, neko od radnika bacio je opušak, iako je pušenje zabranjeno.

U Sibiru je i dalje Lazar Arsić iz Zemuna, koji je u ovoj velikoj tragediji izgubio sina Branislava (22) i brata Miroslava Arsića (29). Iz bolnice je vraćen na gradilište, ali kako za „Alo!“ kažu njegove kolege, on samo ćuti na šta ga god ljudi pitaju, a da nisu njegovi najmiliji.
„Oni nisu mrtvi... Što mi ne kažete gde su ih odveli... Neću ni sa kim da pričam dok mi ne dovedete sina i brata“, već dva dana vapi Lazar.

- Ne mogu da ga pošalju samog za Beograd jer se plaše da će se ubiti ako ostane sam. Poslaće ga kući čim mu nađu pratnju - priča za „Alo!“ jedan od Lazarovih kolega, zahtevajući anonimnost plašeći se gazda, koje su im poručile da nikakve izjave ne smeju da daju.
Izvor: Alo

Pogledajte još