DRAMA U SIBIRU SE NASTAVLJA: Radnici žele nazad u Srbiju, ali im ne daju!

0

Posle tragedije u Sibiru, u kojoj su poginula šestorica srspkih državljana, veliki broj radnika želi da ide kući i napusti gradilište u Sibiru, ali im rukovodstvo firme to ne dozvoljava, kaže radnik „Velestroja“ koji gradi gasovod na poluostrvu Jamal, gde se nesreća dogodila.

Međutim, to nije moguće jer su pasoši kod gazde. Jasno je svima da je posao pogođen i da mora da se uradi po dogovoru, ma koliko radnici bili nezadovoljni i uplašeni zbog novonastale situacije – priča ovaj radnik na severu Sibira, gde je juče bilo misus 25 stepeni, a to zovu dobrim danom za rad.

Dok istraga o uzrocima stravičnog požara traje, u Beogradu, ispred firme „Velestroj“, juče se okupilo oko 80 radnika i zapalilo sveće za Mirka Matijevića (22) iz Batajnice, Branislava Arsića (22) i njegovog strica Miroslava (29) iz Zemuna, Dragana Marjanovića (49), Slavišu Kadića (55) iz Leposavića i Čedu Bogunovića (56) iz Nove Pazove. Okupljanje su iskoristili i da izraze revolt, optužujući rukovodstvo firme da ih vara i ne poštuje ugovore.
Oni se bogate na našim leđima. Ugovor su ispoštovali samo prvog meseca. Izmišljaju neke kazne, a i ne isplaćaju sibirski dodatak, koji je 20 odsto – kaže Sava Rakić.
Okupljeni radnici pokazivali su svoje radne knjižice, u kojima stoji da su zaposleni u firmi „Velestroj“, ali vlasnik firme, prema njihovim tvrdnjama, otvorio je ćerku firmu „Beometal stroj“, gde je prebacivao radnike i pravio nove ugovore. Oni kažu da je do njih stiglo nekoliko verzija o tome kako se desila tragedija na severu Sibira. Prema jednoj, vatra je buknula u prostoriji gde se suše radna odela zaposlenih. Po drugoj, neko od radnika bacio je opušak, iako je pušenje zabranjeno.

U Sibiru je i dalje Lazar Arsić iz Zemuna, koji je u ovoj velikoj tragediji izgubio sina Branislava (22) i brata Miroslava Arsića (29). Iz bolnice je vraćen na gradilište, ali kako za „Alo!“ kažu njegove kolege, on samo ćuti na šta ga god ljudi pitaju, a da nisu njegovi najmiliji.
„Oni nisu mrtvi… Što mi ne kažete gde su ih odveli… Neću ni sa kim da pričam dok mi ne dovedete sina i brata“, već dva dana vapi Lazar.

Ne mogu da ga pošalju samog za Beograd jer se plaše da će se ubiti ako ostane sam. Poslaće ga kući čim mu nađu pratnju – priča za „Alo!“ jedan od Lazarovih kolega, zahtevajući anonimnost plašeći se gazda, koje su im poručile da nikakve izjave ne smeju da daju.
Izvor: Alo

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.