EKO-KUHINJA: 4 saveta za netoksično pranje sudova

1. Deterdženti
Deterdžente i sapune za pranje sudova ne treba birati prema vrsti i mirisu koji nam se dopada. Naime, većina tih proizvoda sadži grube i nebezbedne hemikalije. Na tržištu i kod nas se mogu nabaviti eko proizvodi koji ne izazivaju alergijeske reakcije, osipe i astmu, a takođe su i bezbedniji po okruženje.

2. Krpe
Vlažne i prljave krpe mogu postati pravo leglo bakterija. U studiji koje je sprovedeno na Univerzitetu u Viskonsinu sakupljeno je oko 80 krpa iz pet gradova. Svaka krpa imala je najmanje 1.000 bakterija, a neke su imale i do milion. Fekalne bakterije su detektovane u 89 posto kuhinjskih krpa, a ešerihija koli u 25 posto. Zato se preporučuje što češće pranje ili iskuvavanje krpa koje svakodnevno koristimo. Ako niste u mogućnosti to da radite, uvek ostavite krpu da se dobro osuši. Takođe se preporučuje korišćenje posebne krpe za sudove, a posebne za brisanje ruku.

3. Sunđer

Sunđeri su još jedno mesto koje ubrzo postane leglo bakterija. Nekada nije dovoljno samo ih iscediti, pogotovu ukoliko ih koristimo za čišćenje posuđa za hranu. U tom slučaju preporučuje se da ih perete u mašini zajedno sa posuđem na što većoj temperaturi. Drugi način da ubijete bakterije jeste da sunđer stavite u mikrotalasnu na jedan minut.

4. Mašina za pranje sudova
Kada se sve preračuna - utrošena energija, voda i vreme, mašina za pranje sudova ipak pobeđuje ručno pranje. Mašine koje su izrađene od nerđajućeg čelika uvek su bezbedan izbor zbog otpornosti na bakterije. Takođe, danas noviji modeli su izrađeni tako da troše manje energije i vode što ih čini još efikasnijim.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još