PAMTIMO GA KAO ORAČA U KO TO TAMO PEVA: Ovo je priča o čiča Stanojlu

Iako je snimio samo četiri ostvarenja, ne postoji filmofil s prostora bivše Jugoslavije ko nije upamtio lik čiča Stanojla Milinkovića. Pre svega ga pamtimo kao Orača u filmu Slobodana Šijana “Ko to tamo peva” iz 1980. Njegova replika” “Buši, ahahaha, buši” postala je sastavni deio upotrebnog govora svih generacija. Briljantanu epizopdu ostvario je u još jednom remek-delu jugoslovenske kinematografije i Slobodana Šijana, u filmu “Maratonci trče počasni krug” u kojem je tumačio bunardžiju u čijem bunaru je završavao svaki leš u srezu. “Nemojte ljudi ko boga vas molim, nemam više snage da čistim bunar”, žalio se čiča Stanojlo dok su Topalovići pokušavali da mu u bunar ubace nesretnog Rajkovića.

(old_image)

Mada je imao zanemarljivu filmsku minutažu, čiča Stanojlo je postao legenda. Na filmu je debitovao 1978. u ostvarenju “najlepša soba”.

- Njega sam pronašao na audiciji za TV film “Najlepša soba”. I pored kromanjonske face, imao je izuzetnu inteligenciju i ta kombinacija je bila veoma smešta - otkrio je Slobodan Šijan, koji ga je angažovao i za ostvarenje 2Kako sam sistematski uništen od idiota” 1983.

Stanojlo Milinković je živeo u selu Grabovcu nadomak Svijalnca. Imao je petoro dece i 13 unučića. Preminuo je 2000. u 91. godini.

Nadlanu

Pogledajte još